Vulin: RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju

Kazao je da je Republika Srpska strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije, i da "nijednu ključnu odluku rukovodstvo naše države nikad ne donese, a da ne misli kako će se odraziti na Republiku Srpsku

Ministarstva privrede i finansija Srbije i Republike Srpske već razgovaraju o tome da odbrambena industrija Srbije “uđe u vlasničku strukturu određenih preduzeća” namjenske industrije Republike Srpske, izjavio je danas u Beogradu ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, prenosi Beta.

“Nisu svi sretni ni zadovoljni kada čuju da će država Srbija dati sve što može da odbrambena industrija Republike Srpske napreduje i jača”, rekao je Vulin.

On je to rekao u Beogradu, otvarajući skup privrednih društava namjenske industrije Republike Srpske i odbrambene industrije Srbije u okviru Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2019”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vulin je naveo da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali da “srpski narod ima svoju”.

Baš tako Republika Srpska i njen odbrambena industrija treba da doživljavaju sebe, da su u funkciji očuvanja srpskog naroda, bez obzira gdje on živi. To što vi radite za nas je jako važno”, naglasio je Vulin.

Kazao je da je Republika Srpska strateški i spoljnopolitički prioritet Srbije, i da “nijednu ključnu odluku rukovodstvo naše države nikad ne donese, a da ne misli kako će se odraziti na Republiku Srpsku i ljude koji tamo žive”.

Vulin je izjavio da “sve što Srbija može da kupi, a da dolazi iz Republike Srpske, čak i ako postoji na nekom drugom mjestu, uvijek će uzeti od Republike Srpske”, te je od izuzetnog strateškog značaja za Srbiju da se proizvodni kapaciteti Republike Srpske očuvaju i unaprijede.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević je potvdio da, kako je rekao, “želimo da u partnerstvu s Vladom Srbije i kompanijama iz Srbije izađemo na međunarodno vojno tržište, zajedno sa svim kapacitetima koje imaju naše kompanije, kao što su ‘Orao’ iz Bijeljine, ‘Kosmos’ iz Banjaluke i ostale”.

Na ovogodišnjem sajmu “Partner 2019” izlaže i 13 preduzeća iz Republike Srpske.