RTRS: Konaković Helezu i Bećiroviću poručio da nema ništa od članstva BiH u NATO

.
Šta će Zukan Helez i Denis Bećirović, nakon što im je koalicini partner Elmedin Konaković poručio da nema ništa od članstva BiH u NATO-u?

 

Ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda izjavio je u Sarajevu da nakon usvajanja Programa reformi, BiH više ne ide putem članstva već saradnje sa NATO-om.

I time potvrdio sve što govore zvaničnici i političari iz Republike Srpske, izvještava RTRS.

“Potrebna je želja kod naroda i političkog rukovodstva, a to nije na meni da odlučim nego na BiH. Moramo da shvatimo da, iako se članstvo u NATO-u neće desiti sutra, napori ka članstvu će jačati BiH kao stabilnu državu”, prenosi RTRS izjavu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a.

 

“Šta nije jasno u izjavi prvog čovjeka NATO-a, šta zbunjuje bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića i ministra vojnog Zukana Heleza koji ponovo izazivački najavljuje da će uprkos opstrukcijama političara iz RS-a BiH biti punopravni član NATO-a.

Što su za Heleza opstrukcije u RS legitimni stav srpskog naroda koji se protivi integraciji u NATO”, govori se u prilogu ove TV.

 

“Nema ništa od ulaska u NATO pakt bez saglasnosti Republike Srpske i srpskog naroda. U ovom trenutku ta saglasnost ne postoji dok Srbija ne uđe u NATO, ni Republika Srpska, vjerovatno, neće ući u NATO. Tako da su to prazne želje i priče Heleza i Bećirovića. Na kraju krajeva, možda i BiH uđe u NATO, ali samo dio BiH koji je pod kontrolom Heleza i Bećirovića, ali RS neće”, govori ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić za RTRS.

Helezu i Bećiroviću bi bilo korisno da poslušaju partnera iz Trojke, Elmedina Konakovića, lidera NiP-a. Konaković je javno priznao da Program reformi vodi BiH putem saradnje, a ne integracije u NATO. Priznanje koje je političko Sarajevo prešutilo.

“Mogu sa tugom konstatovati i podsjetit kolika je greška bila pristajanje SDA i DF na novi koncept u koji smo sa procesa integracije prešli na proces saradnje sa NATO-m. Da smo ostali na starom putu, zamislite koliko bi sad bilo lakše istrčati ovu zadnju dionicu”, podsjećaju sa RTRS-a na izjavu Elmedina Konakovića.

Nismo ostali na starom već upravili novim putem saradnje sa NATOM definisanim 2019. godine usvajanjem Programa reformi koji nije članstvo, zaključuje se u prilogu emitovanom u Dnevniku 2.

Foto: Screenshot/RTRS