RTV taksa uz račun od struje? Jeste li obavezni plaćati je?

Home

RTV taksa uz račun od struje? Jeste li obavezni plaćati je?


Putem računa za utrošenu električnu energiju od augusta 2017. godine u jednom dijelu Federacije BiH će se vršiti naplata RTV takse. Plaćanje televizijske takse je zakonska obaveza, a protiv onih koji odbiju plaćati može biti pokrenuta tužba. Ipak, Elektroprivreda im pritom neće isključiti struju.

Istražili smo kako isprepleteni zakoni pogoduju onima koji odbiju platiti RTV taksu zajedno sa iznosom za utrošenu električnu energiju.

Poslovni Ugovor o naplati RTV takse, potpisan između predstavnika JP Elektroprivreda BiH i javnih servisa BHRT i RTV Federacije BiH, predviđa da se naplata vrši putem računa za utrošenu električnu energiju. Ova odluka dodatno je zakomplikovala ionako već komplikovan sistem naplate televizijske takse.

Prema Zakonu o javnom RTV servisu BiH, građani su obavezni da plaćaju RTV taksu, a prema Zakonu o zaštiti potrošača BiH, račun za pružanje usluge mora se dostaviti posebno za svaku uslugu.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je izričit u pogledu naplate RTV takse, rekao je da je u svakoj državi u svijetu obavezno plaćanje RTV takse pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Advokati s kojima smo se konsultovali glede navedene teme također tvrde da građani moraju plaćati RTV taksu i da ukoliko je ne plate, javni servisi će moći da ih tuže. Međutim, to ni u kom slučaju ne znači da će im pri tom Elektroprivreda BiH moći isključiti električnu energiju u domaćinstvu.

Država može kršiti zakone

Član 36. Zakona o zaštiti potrošača BiH kaže da račun za pružanje usluge isporuke energije, telekomunikacione, komunalne i druge usluge (RTV i sl.) potrošaču mora biti dostavljen posebno za svaku uslugu.

rtvtaksa

Predsjednik Udruženja “Klub potrošača Srednje Bosne” Travnik Admir Arnautović kazao je za Klix.ba da je, prema njihovom mišljenju, naplata RTV takse putem računa za električnu energiju protuzakonita.
“Pokušava se naplatiti jedna vrsta usluge preko preduzeća koje pruža potpuno drugu vrstu usluga. Građani moraju imati pravo na izbor. Uz ostalo, ovdje je generalno riječ o taksi koja se odnosi na vlasništvo nad TV aparatom. Država mora sistematski naći rješenje kako će naplaćivati tu taksu, da li prilikom kupovine TV, prilikom uvoza ili nečeg drugog, ali ni u kom slučaju preko računa drugog javnog preduzeća. Definitivno: računi moraju biti odvojeni”, izričit je Arnautivić.

Dodao je da bi građani, koji imaju TV, definitivno trebali plaćati taksu, ali da postoje političari jednog dijela Federacije BiH koji otvoreno pozivaju svoje građane da ne plaćaju RTV taksu. “Građani trebaju plaćati RTV taksu, to je njihova obaveza. Ali osnovni problem je u načinu i sistemu naplate”, rekao je Arnautović za Klix.ba.

Elektroprivreda BiH se još uvijek nije očitovala o tome da li će građani biti obavezni plaćati puni iznos računa, odnosno da li će biti obavezni da plaćaju RTV taksu zajedno s iznosom utrošene električne energije.

Nije sve ni do zakonodavaca

Igor Pejić iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija kazao je da, kad je riječ o Zakonu o javnom RTV sistemu, u Članu 8. je jasno naglašeno da Odbor sistema utvrđuje prijedlog RTV takse, prati naplatu takse i ostalo…“Ova situacija u kojoj se usložnilo stanje glede RTV servisa ne zahtijeva trenutno izmjenu zakona. Moramo dati naglasak na zakonske ovlasti koje ima Odbor sistema. E sad, da li Odbor sistema funkcionira u punom kapacitetu ili ne, da li postoje prepreke – to je u nadležnosti odbora… Dakle, oni imaju nadležnost načina naplate takse i pri tome da prate da li je taj način naplate RTV takse u koliziji s drugim zakonima u Bosni i Hercegovini, kojih imamo na više nivoa. Ova situacija je trebalo da bude ranije riješena, a zašto nije, odgovor treba dati Odbor sistema”, poručio je Pejić.

 

(Izvor: klix)

Tagovi
Objavio: Ned, 17/09/2017 - 10:35

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top