RTV USK: Serijal o Fikretu Abdiću nastavljamo, nećemo dozvoliti miješanje u uređivačku politiku

Home

RTV USK: Serijal o Fikretu Abdiću nastavljamo, nećemo dozvoliti miješanje u uređivačku politiku


Sindikat Radio-televizije Unsko-sanskog kantona i Uži programski kolegij obratili su se danas javnosti ističući pritom sve učestalije pritiske na uređivačku politiku ove medijske kuće, čemu su se oštro usprotivili.

Kako su istakli su svom obraćanju javnosti, na svojim zasebnim sjednicama Uži programski kolegij i Sindikat JP RTV USK analizirali su aktuelno stanje u preduzeću, nastalo nakon neusvajanja Izvještaja o radu RTV USK za 2016. godinu i moguće negativne implikacije tog neusvajanja na buduće poslovanje ove medijske kuće.

"Uži programski kolegij i Sindikat su u najmanju ruku iznenađeni neusvajanjem Izvještaja o radu i poslovanju, a još više špekulacijama u javnosti koje upućuju na moguće razloge tog neusvajanja. Stoga, Sindikat RTV USK od Skupštine USK očekuje obrazloženje neusvajanja pomenutog Izvještaja", istakli su iz RTV USK.

Kako su dalje naveli, u javnosti se spekulira da su pojedini programski sadržaji prouzročili uskraćivanje podrške kantonalnih poslanika, prvenstveno emitovanje serijala "Svi zločini Fikreta Abdića".

"Sindikat i Uži programski kolegij ovom prilikom žele jasno dati do znanja javnosti, formalnim i nefomalnim grupama da će se oštro usprotiviti svakom miješanju u uređivačku politiku ove kuće. Serijal je produciran i njegovo emitovanje u ovoj kući ni jednog trenutka nije upitno. Radio televizija Unsko-sanskog kantona i svi njeni zaposlenici stoje iza ovog serijala i TV ekipe koja je radila na ovom projektu", napominju.

Istakli su da je obraćanje javnosti ujedno i odgovor svim formalnim i neformalnim grupama da RTV USK neće dozvoliti uplitanje u uređivačku politiku kuće, a svaki pokušaj koji bi išao u tom smjeru smatrat će pritiskom koji će imati adekvatan odgovor. 

"Radio televizija Unsko-sanskog kantona iza sebe ima dvadesetogodišnji besprijekoran rad i iskustvo koje niti jednog trenutka nije bilo dovedenu u pitanje. Uslovi dozvole koje dodjeljuje Regulatorna agencija za komunikacije nikad nisu dovedeni u pitanje. Tako će biti i ubuduće", poručili su iz RTV USK.

Podsjećamo, prema brojnim navodima i javno iznesenim tvrdnjama uposlenika ove medijske kuće, Izan Mustafić, direktor RTV USK mogao bi biti smijenjen s te pozicije nakon što je odbio prekinuti emitovanje dokumentarnog serijala "Svi zločini Fikreta Abdića", a što su tražile pojedine političke opcije iz vladajuće koalicije u USK.

 

(Izvor: klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 22/09/2017 - 13:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top