Rudari najavljuju štrajk, a direktor otputovao u Katar na Svjetsko prvenstvo?

**

Uprava Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Ugljevik" sastat će se sutra sa sindikalnim odborom preduzeća da bi pokušali naći rješenje u vezi sa sindikalnom najavom bi 28. novembra zaposleni mogli da stupe u štrajk upozorenja ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi za povećanje cijene rada, odnosno plata, rekao je Srni izvršni direktor za opšte i pravne poslove RiTE Slobodan Marković.

- Mi sutra imamo sastanak sa sindikalnim odborom i idemo u susret tom problemu - najavio je Marković i ocijenio da je legitimno pravo radnika i sindikata da traže povećanje plata.

On je istakao da su plate u "Elektroprivredi" planske i to je nešto što ne zavisi samo od uprave RiTE "Ugljevik", nego od cijelog sistema elektroprivrede, gdje je cijena rada jedinstvena.

- Nadamo se da štrajka neće biti i da će dogovor biti postignut prije 28. novembra - rekao je Marković i potvrdio da je uprava dobila odluku sindikata o mogućem štrajku upozorenja.

On kaže da će na sutrašnjem sastanku Uprave i Sindikata preduzeća biti riječi o tome da se, u slučaju da bude štrajka, organizuje minimum uslova rada RiTE.

- Mi smo preduzeće od javnog interesa i ne smijemo nijednog trenutka dovesti u pitanje našu osnovnu djelatnost, proizvodnju uglja i električne energije za Republiku Srpsku - naveo je Marković za Srnu,.

I dok radnici RiTE Ugljevik traže veće plate, v.d. direktora tog preduzeća Čedomir Stojanović, kako saznajemo, otputovao je jutros u Katar, gdje se održava Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

- To je primjer koliko uprava brine o radnicima i njihovim zahtjevima - kazao nam je izvor iz RiTE Ugljevik.