Rusi raketirali višespratnicu i sportski centar u Odesi, najmanje 17 poginulih

odesa

Najmanje 17 ljudi je poginulo nakon što su dvije ruske rakete pogodile višespratnu stambenu zgradu i rekreacijski centar u južnom lučkom gradu Odesi u ranim jutarnjim satima u petak, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske oružane snage izdale su upozorenje pozivajući stanovnike da potraže sklonište nakon što su se čule tri eksplozije i alarmi za vazdušni napad nešto prije 1 ujutro po lokalnom vremenu.

Portparol Odese, Sergej Bračuk, dodao je da je "neprijateljski projektil" pogodio južni lučki grad u ažuriranju objavljenom na njegovom zvaničnom Telegram kanalu nešto prije 2 sata ujutro.

"Nažalost, ima žrtava", dodao je on.

Bračuk je kasnije rekao da je raketni napad izveo "strateški avion" iz pravca Crnog mora.

"Jedna raketa je pogodila devetospratnu stambenu zgradu, druga - u rekreativni centar u regionu Belgorod-Dnjestar", rekao je on.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije (SES) saopćila je da je u petak u 6 sati ujutro 14 osoba ubijeno, a 30 povrijeđeno, uključujući troje djece, u napadu na stambenu zgradu.

U odvojenom napadu na rekreativni centar poginule su tri osobe – među kojima i jedno dijete, a jedna je povrijeđena, saopćio je SES.