Rusi tvrde da su zauzeli Mariupolj, čeličanu neće napadati

.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je putem novinske agencije Interfax da je Rusija zauzela Mariupolj. Prema izvještajima, ministar odbrane je rekao:

Rusija je zauzela Mariupolj. Situacija je mirna, otvara se put povratku civila, rekao je Šojgu.

 

On je rekao da se 1.478 ukrajinskih boraca već predalo, ali više od 2.000 ukrajinskih boraca i dalje brani čeličanu Azovstal.

 

Nijedna od ovih tvrdnji nije nezavisno verifikovana. Još nije bilo riječi sa ukrajinske strane da ih potvrdi ili demantuje.

 

U izvještajima se dalje citira ruski predsjednik Vladimir Putin koji je čestitao Šojguu na uspješnoj operaciji i dao instrukcije da nema potrebe za jurišom na fabriku Azovstal, već da je treba blokirati kako ni „muva“ ne bi mogla da prođe.

 

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o ratu u Ukrajini. Pišu da ruske snage napreduju prema Kramatorsku.

 

"Visoka razina ruske zračne aktivnosti nastavlja se dok nastoji pružiti blisku zračnu podršku svojoj ofanzivi na istoku Ukrajine te suzbiti i uništiti ukrajinske sposobnosti protuzračne odbrane", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

 

"Rusija vjerovatno želi pokazati značajne uspjehe uoči svoje godišnje proslave Dana pobjede 9. maja. To bi moglo utjecati na to koliko brzo i snažno pokušava provesti operacije uoči ovog datuma", dodaje se u tv