Rusija će braniti svoj suverenitet i spriječiti svaki pokušaj provokacije

Rusija će braniti svoj suverenitet i spriječiti svaki pokušaj provokacije, saopćeno je danas iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Saopćenje ruskog ministarstva objavljeno je dan nakon što su francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel od Rusije zatražili da oslobodi ukrajinske mornare uhapšene tokom incidenta u Kerčkom tjesnacu te da osigura slobodan prolazak brodova kroz Azovsko more.

- Ponovo moramo da od svojih partnera tražimo da odustanu od očiglednih dvostrukih standarda i da pažnju obrate na prave probleme i na prijetnje po evropsku sigurnost i stabilnost koje stvaraju njihovi "štićenici iz Kijeva" - navodi se u saopćenju.

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova ističu da će Rusija braniti svoj suverenitet i da će spriječiti pokušaje provokacije.

- Moskva žali zbog optužbi Pariza i Berlina o navodnim kršenjima ljudskih prava na Krimu i od njih je zatraženo da odustanu od dvostrukih standarda - navodi se u saopćenju.

Ruska mornarica i graničari zarobili su 25. novembra tri ukrajinska ratna broda s posadama, jer su neovlašteno ušla u ruske teritorijalne vode.