Rusija i Turska odbacile promjenu stava SAD-a o jevrejskim naseljima

Rusija i Turska odbacile su najavu SAD-a da neće više smatrati nelegalnim jevrejska naselja na palestinskim teritorijama.

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je u ponedjeljak objavio da odnos prema naseljima kao nelegalnim nije djelovao, što je Izrael pozdravio, a Palestinci gnjevno dočekali.

Takva odluka suprotstavlja SAD rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a i većem dijelu međunarodne zajednice, uključujući arapski svijet i Rusiju.

"Ruski stav o tom pitanju ostaje nepromijenjen", rekao je zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Rusije novinskoj agenciji TASS.

Danas je to ministarstvo ocijenilo da će promjena američkog stava podriti mirovne napore između Izraela i Palestinaca, upozorivši da će se regionalna napetost povećati zbog stava SAD, prenose izraelski mediji izvještaje agencija.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da takva objava "ne bi trebalo da bude punovažna po međunarodnom pravu".

"Nijedna zemlja nije iznad međunarodnog prava", rekao je on.

Pompeo je najavio da SAD neće zapravo smatrati naselja legalnim već da će umjesto toga presudu prepustiti izraelskim sudovima -piše N1.

EU je još sinoć osudila potez SAD-a, rekavši da se njen stav o naseljima nije izmijenio.

Najviši sud EU je prošle sedmice presudio da zemlje tog bloka moraju posebno označavati proizvode iz jevrejskih naselja na etiketama.

Arapska liga je kritikovala odluku SAD, označivši je "izuzetno štetnim razvojem" događaja.

I Egipat i Jordan, jedine dvije arapske zemlje koje su potpisale mirovne sporazume s Izraelom, oštro su kritikovale promjenu politike SAD-a, a jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi je upozorio na "opasne posljedice".

Palestinski ministar spoljnih poslova Riad Malki je objavio saopštenje u kojem je navedeno da "država Palestina najoštrije osuđuje nezakonitu poziciju o nelegalnim naseljima Izraela na okupiranoj teritoriji države Palestine koju je objavio državni sekretar Mike Pompeo".

Kako je ocijenjeno, taj stav "krši međunarodno pravo, decenijama dug međunarodni konsenzus o tom pitanju" i odluke Međunarodnog suda pravde i rezolucije UN, uključujući rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, između ostalog.

U saopštenju se dodaje da je administracija SAD usvojila antipalestinski plan i nastojala da osnaži i legitimizuje izraelski plan naseljavanja.

Takva ideološki podstaknuta i neodgovorna politika van svake sumnje dokazuje da se aktuelna američka administracija svrstala uz nelegalno izraelsko naseljavanje i zato ne ispunjava najosnovnije uslove da igra bilo koju ulogu i bilo kojem budućem rješenju, konstatuje se u saopštenju palestinskog ministra.