Stoltenberg: Rusija može izvesti invaziju bez ikakvog upozorenja, pozivamo ih da pokažu volju za deeskalacijom krize

sdfg
Postoje znakovi iz Moskve da diplomatija treba da se nastavi. Kretanje vojnih snaga ne predstavlja pravu deeskalaciju, kazao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je signale da Rusija možda traži diplomatsko rješenje usred jačanja vojske na ukrajinskoj granici, ali je pozvao Moskvu da pokaže volju za djelovanjem, prenosi "Reuters".

- Postoje znakovi iz Moskve da diplomatija treba da se nastavi. Kretanje vojnih snaga ne predstavlja pravu deeskalaciju. Gomilanje snaga na granicama je bez presedana. Rusija može izvesti invaziju bez ikakvog upozorenja. Vjerujemo da imamo pravo na oprezni optimizam.

Ali do sada nismo vidjeli nikakve znake deeskalacije na terenu sa ruske strane - rekao je novinarima uoči sastanka dvodnevnog sastanka ministara odbrane alijanse Stoltenberg.

- Rusija je okupila borbene snage u i oko Ukrajine bez presedana od hladnog rata. Sada je sve na mjestu za novi napad. Ali Rusija još ima vremena da se povuče s ruba, prestane se pripremati za rat i počne raditi na mirnom rješenju - dodao je on, nazvavši trenutnu situaciju “najozbiljnijom sigurnosnom krizom s kojom smo se decenijama suočavali u Evropi”.