Rusija najavila otvaranje humanitarnog koridora u Mariupolju danas od 14 sati

asdf

Ruska vojska i jedinice "Donjecke Narodne Republike" od danas prekidaju sve vojne operacije u blizini Azovstala u Mariupolju, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, prenijela je Izvestija.

Iz ruske vojske navode da će otvoriti humanitarni koridor za evakuaciju civila iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju danas od 14 sati po lokalnom vremenu a kako bi svi civili mogli napustiti to područje.

"Ruske trupe će od 14 sati po moskovskom vremenu 25. aprila 2022. godine, jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva, povući jedinice na sigurnu udaljenost i osigurati povlačenje civila", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

"Oružane snage Rusije i formacije Donjecke Narodne Republike od 14 časova 25. aprila 2022. jednostrano prekidaju sva borbena dejstva, jedinice prelaze na bezbijednu udaljenost i obezbjeđuju povlačenje te kategorije građana u svim pravcima koje izaberu", izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

"Rukovodstvo Ruske Federacije još jednom potvrđuje ranije otvoren i trajno aktivan, već 36. dan (od 21. marta 2022.) humanitarni koridor iz metalurškog kombinata Azovstal za evakuaciju civila (radnika, žena i djece), čije navodno prisustvo u podzemnim strukturama fabrike javno saopštavaju kijevske vlasti", stoji u obraćanju Zajedničkog štaba.

Navode kako se jedinice ruske vojske povlače na sigurnu udaljenost i osiguravaju povlačenje navedenih kategorija građana u bilo kojem smjeru koji oni izaberu.

Tvornica čelika ostala je posljednji bedem ukrajinskog otpora a ukrajinski zvaničnici rekli su da se do 1.000 civila sklonilo u prostranom labirintu tamošnjih podzemnih tunela.

Oni su više puta pozivali Rusiju da im ponudi siguran izlaz, ali prethodni pokušaji organizovanja evakuacije su bili neuspješni.

Foto: Twitter