Rusija priprema brutalnu osvetu za potapanje “Moskve”. Zapad strahuje: “Bijesni su, ovo je za njih velika sramota”

232323

Rat u Ukrajini uskoro bi mogao ući u novu, još opasniju fazu, piše CNN.

Rusija, ljuta zbog gubitka svog broda Crnomorske flote, upozorila je na “nepredvidive posljedice” ako Sjedinjene Američke Države nastave isporučivati oružje Ukrajini, dok je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski rekao CNN-u da bi svijet trebao biti spreman na mogućnost da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti taktičko nuklearno oružje.

Potonuće raketne krstarice Moskva u četvrtak najveći je ratni gubitak pomorskog broda u posljednjih 40 godina – i velika sramota za Rusiju.

Nepredvidivo ponašanje

Dolazi u trenutku kada američki obavještajni zvaničnici upozoravaju na Putinovo sve nepredvidljivije ponašanje i spremnost na rizik zbog njegovog bijesa zbog ruskih neuspjeha u Ukrajini, prenosi Net.hr.

Iako je Moskva poricala ukrajinsku verziju događaja – da je Moskva potonula nakon što su ga udarili ukrajinski projektili – ipak je bila prisiljena priznati da je brod potonuo.

Rusija je insistirala da je razlog potonuća bio požar, ali je SAD u petak potvrdile ukrajinski izvještaj, a visoki zvaničnik odbrane rekao je da SAD vjeruje da su dvije ukrajinske rakete Neptun pogodile ruski ratni brod.

Kao vodeći brod ruske crnomorske flote, Moskva je bila jedno od njenih najvidljivijih dobara u ukrajinskom ratu i njegov gubitak mogao bi utjecati na moral ruskih vojnika.

Zanimljivo je da ruska vlada nije priznala žrtve u potonuću broda, što je suprotnost vrlo javnoj raspravi o katastrofi podmornice Kursk, koja je odnijela živote 118 mornara 2000. godine.

Rusija je možda ugasila nezavisne medije, ali gubitak Moskve vjerojatno je još više razbjesnio Putina zbog situacije u Ukrajini.

Američki zvaničnici vjeruju da je Putin ljut zbog neuspjeha njegovih trupa u Ukrajini. Vjeruju da mu savjetnici nisu rekli punu istinu i nisu ga pripremili za potencijalne neuspjehe.

Fijasko broda

Fijasko ratnog broda dolazi samo nekoliko sedmica nakon što su najviši ruski vojni zvaničnici najavili promjenu fokusa invazije nakon što se činilo da je njihova ofanziva zastala oko velikih ukrajinskih gradova kao što su Kijev i Harkov.

Rusija također nije uspjela postići potpunu zračnu nadmoć u Ukrajini i pretrpjela je velike gubitke u ljudstvu od početka invazije.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug u saopćenju je u subotu objavilo da je situacija u ukrajinskim regijama južnog Mikolaiva i Hersona “sve neprijateljskija”.

“Očajnički pokušavajući se učvrstiti i zadržati na položajima južnog fronta, najsramotnija vojska svijeta progoni civile u Mikolajevskoj i Hersonskoj regiji. U nekim područjima zabilježen je rad snajperista.”

Navodi se da su se ruske snage “razbješnjele gubicima u Crnom moru” i da su “pojačale prijetnju projektilima” u regiji.

Natalia Humeniuk, glasnogovornica oružanih snaga na jugu Ukrajine, rekla je da su raketni napadi od četvrtka navečer predstavljali odmazdu za potonuće Moskve.

“Svi shvaćamo da neće biti oprošteno”, rekla je, optužujući Rusiju za korištenje “kasetne munucije zabranjenog međunarodnim konvencijama”.

Promatračka misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ukrajini ranije je saopćila da je primila vjerodostojne tvrdnje da su ruske oružane snage koristile kasetnu munuciju u naseljenim područjima u Ukrajini.

Kasetna municija

Nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW) također je potvrdila rusku upotrebu kasetne municije.

Kao još jedan znak da rat u Ukrajini ne ide onako kako je Rusija planirala, Moskva je službeno protestirala zbog američke isporuke oružja Ukrajini.

Poslala je diplomatsku notu State Departmentu upozoravajući na “nepredvidive posljedice” ako se potpora nastavi, prema dvojici američkih zvaničnika i drugom izvoru upoznatom s dokumentom.

Neki predstavnici Bidenove administracije vjeruju da diplomatska nota pokazuje da su Rusi povrijeđeni, rekao je jedan zvaničnik. Objasnio je da vjeruju da Rusi ne bi poslali tu poruku da su osjećali da su na jakom mjestu na bojnom polju.

Nota, poznata kao demarš, poslana je ranije ove sedmice dok se američka administracija spremala objaviti da će Ukrajincima poslati novi paket vojne pomoći vrijedan 800 miliona dolara. Evropska unija je također odobrila dodatnih 500 milona eura za vojnu opremu za Ukrajinu.

Prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, SAD Kijevu daju moćne mogućnosti koje su neki zvaničnici Bidenove administracije prije nekoliko sedmica smatrali prevelikim rizikom od eskalacije.

To uključuje helikoptere Mi-17, 18 haubica od 155 milimetara i još 300 dronova Switchblade. Ove vrste oružja dizajnirane su za vrstu borbi koje će se vjerojatno odvijati u regiji Donbas – otvoreni teren, a ne urbana i šumovita područja.

SAD također isporučuje 40.000 topovskih metaka, ali bi se ta količina mogla potrošiti u roku od nekoliko dana ako borbe na istoku postanu sve teže.

Tokom prethodnih bitaka, ukrajinske snage ispalile su hiljade topovskih metaka u danu, rekao je američki zvaničniku subotu i sve je veća zabrinutost oko potrebe bržeg dobivanja municije.

Ukrajinski vojni i regionalni predstavnici rekli su da su se ruski napadi intenzivirali u regijama Harkova, Luganska i Donjecka na istoku zemlje dok se pripremaju za veliku kopnenu ofenzivu tamo.

U budućnosti, američki zvaničnici vjeruju da je ruska strategija premjestiti oružje i trupe u istočnu Ukrajinu s njihovih trenutnih položaja na sjeveru, a zatim opkoliti i odsjeći ukrajinske snage koje se tamo nalaze, rekao je zvaničnik.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin i general Mark Milley obavljaju svakodnevne telefonske razgovore s kolegama u regiji kako bi ih potaknuli da isporuče više oružja i zaliha u Ukrajinu što je prije moguće.

Serhii Haidai, načelnik vojne uprave regije Lugansk, upozorio je civile koji ostaju u Lugansku da napuste to područje.

“Izuzetno je opasno sada ostati u gradovima. Granatiranje se pojačalo”, rekao je on.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga rekao je da je “glavni fokus ruskog neprijatelja na pregrupiranju i jačanju trupa” oko Slobožanskog, područja koje se nalazi južno od Harkova.

Na istom području, prema podacima Glavnog štaba, ruske snage koncentrirale su do 22 bataljonske taktičke grupe oko Iziuma. Taktička grupe obično se sastoji od približno 1.000 vojnika.