Rusija šalje 60 hiljada tona pšenice u Saudijsku Arabiju

psenica
Rusija je poslala 60.000 tona pšenice u Saudijsku Arabiju iz luke na obali Crnog mora, javio je Reuters.

Reuters piše kako je u Saudijsku Arabiju stigla prva pošiljka u okviru tendera za isporuku koji je neimenovana komercijalna kompanija dobila prije tri mjeseca.

Rijad nastoji da poveća zalihe hrane tokom krize zbog širenja virusa korone.

Pošiljka dolazi oko 7 mjeseci nakon što je Saudijska Arabija prilagodila specifikacije koje se primjenjuju na uvoz pšenice, smanjivši ograničenja štete od insekata na tvrdoj pšenici s nule na 0,5%.

Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom izvozniku nafte, nedostaje vode potrebne za poljoprivredu, pa je primorana da većinu svoje hrane uvozi iz inostranstva.

Nekadašnji saudijski kralj, kralj Abdullah bin Abdul Aziz, pokrenuo je inicijativu za poljoprivredna ulaganja u inostranstvu kako bi se na taj način postigla prehrambena stabilnost Kraljevine.

2015. godina je bila posljednja godina lokalnog uzgoja pšenice, a ovisnost o uvozu započela je ove godine.

Kraljevina ima za cilj postići najveću moguću rezervu pšenice, zajedno s provođenjem plana za pokrivanjem lokalne potrošnje, te održati strateški nivo zaliha pšenice koja se koristi u proizvodnji brašna kako bi se zadovoljile potrebe stanovnika KSA i posjetilaca Kabe i Poslanikove džamije.

Rusija je najveći izvoznik pšenice na svijetu i godinama radi na povećanju svog udjela na tržištu pšenice na Bliskom istoku, posebno u Saudijskoj Arabiji.