Rusija uputila jasnu poruku Švicarskoj: Više niste neutralna zemlja

švicarska rusija

Rusija je danas rekla da je odbila ponudu Švicarske da zastupa ukrajinske interese u Rusiji i interese Moskve u Ukrajini jer više ne smatra Švicarsku neutralnom zemljom.

Foto: Klix

Švicarska ima dugu diplomatsku tradiciju djelovanja kao posrednika između zemalja čiji su odnosi prekinuti, ali glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ivan Nečajev rekao je da to nije moguće u trenutnoj situaciji.

"Švicarce je doista zanimalo naše mišljenje o mogućem zastupanju interesa Ukrajine u Rusiji i Rusije u Ukrajini. Vrlo jasno smo odgovorili da je Švicarska nažalost izgubila status neutralne države i da ne može djelovati ni kao posrednik ni kao zastupnik. Bern se pridružio nezakonitim zapadnim sankcijama protiv Rusije", rekao je Nečajev novinarima.

Neutralna Švicarska preslikala je gotovo sve sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Švicarski mediji ranije su izvijestili da bi glavni cilj švicarskog prijedloga bio omogućiti Ukrajincima koji žive u Rusiji da primaju konzularne usluge švicarske ambasade u Moskvi.