fbpx Rusija želi od Turske da ukloni borce iz Idliba

Rusija želi od Turske da ukloni borce iz Idliba

Home

Rusija želi od Turske da ukloni borce iz Idliba

Rusija je tražila od Turske da učini više u borbi protiv boraca u sirijskoj provinciji Idlib i ispuni obećanje koje je dala kao dio dogovora sa Moskvom prošle godine.


Turska koja podržava umjerene sirijske pobunjenike, i Rusija koja podržava sirijsku vladu, dogovorili su se u septembru da kreiraju demilitiziranu zonu na sjeverozapadu Idliba u kojoj će se ukloniti svo teško oružje i radikalni borci. 

Ankara je obećala da će razoružati i ukloniti grupu Hay'et Tahrir al-Sham koja tamo dominira, prema sporazumu kojim je spriječena sirijska vlada da pokrene veliku vojnu operaciju u regiji kako bi uklonila grupe nekada povezane sa Al-Kaidom. 

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi u četvrtak, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova rekla je da se situacija u Idlibu brzo pogoršava te da Tahrir al-Sham pokušava da preuzme kontrolu nad cijelim područjem. 

"Zbog ekstremno teške situacije u zonama u Idlibu, očekujemo od turskih partnera da aktiviraju svoje napore da konačno preokrenu struju i u potpunosti ispune obaveze koje su preuzeli", rekla je Zaharova. 

Trilateralni sastanak

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sa liderima Turske i Irana sljedeće sedmice na samitu u Sočiju, gdje se očekuje da će ponovo govoriti o Siriji. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je prošlog mjeseca da "terorističke" grupe djeluju u približno 70 posto demilitarizirane zone u Idlibu, što je protiv, dodao je, septembarskog dogovora. 

Turska kaže da je implementirala dogovor iz Idliba bez većih problema, uprkos provokacijama različitih strana u ratu. 

Idlib je pogođen sporadičnim napadima vladinih snaga već sedmicama, uprkos dogovoru između Rusije i Turske. 

U napadu snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu prošlog mjeseca ubijeno je najmanje 11 ljudi, uključujući devet civila, saopćeno je iz Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. 

Također su se dešavali i smrtonosni samoubilački napadi u regiji. 

U sirijskom ratu ubijeno je stotine hiljada ljudi a raseljeni su milioni otkako je počeo u martu 2011, javljaju Agencije.

Topic
Objavio: Pet, 08/02/2019 - 08:32
Back to top