Ruske trupe nastavljaju invaziju: Granatiran TV toranj u Kijevu, steže se obruč oko Mariupolja

sdsdds
Britansko ministarstvo odbrane objavilo je ažuriranu mapu sukoba u Ukrajini koja pokazuje napredovanje ruskih snaga iz više pravaca prema unutrašnjosti države.

Prema podacima britanskih službi, ruske trupe i dalje pokušavaju invaziju vršiti iz nekoliko pravaca. Trenutno, ruski vojnici su najveći napredak ostvarili na tzv. južnom frontu odakle se u dva pravca kreću prema unutrašnjosti Ukrajine.

Najveće borbe se vode oko lučkog grada Mariupolja, a prema informacijama koje posjeduje britansko ministarstvo odbrane, ruske trupe se prema ovom gradu kreću iz dva pravca, regije Donbas i Berdjanska. 

S druge strane, velike se borbe vode i oko grada Hersona. Iako su ruske trupe ušle u nekoliko dijelova grada, snage Oružanih snaga Ukrajine i dalje imaju kontrolu nad najvažnijim tačkama u gradu.

Glavnina ruskih snaga, prema i ažuriranim podacima britanskog ministarstva odbrane i dalje se kreće prema Kijevu iz dva pravca.

Ukrajinski mediji pišu kako u određenim dijelovima Kijeva već mogu čuti eksplozije, dok je s druge strane Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo stanovnike Kijeva da napuste svoje domove u dijelovima grada za koje je ministarstvo saopćilo da će u narednim satima biti bombardovani.

"Ruske trupe će udarati na objekte odakle dolaze 'informativni napadi' na Rusiju", prenijeli su ruski mediji saopćene Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Snimci također pokazuju kako ruske trupe granatiraju TV toranj u glavnom gradu Ukrajine.

Iako ruska vojska napad na Ukrajinu vrši iz pravca istoka, te je prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije napravila određene pomake prema unutrašnjosti države, na ovom dijelu ukrajinske teritorije Oružane snage i dalje pružaju najveći otpor.

Grad Harkov već se danima granatira, a pored tvrdnji ruske vojske kako gađaju samo vojne ciljeve, evidentno je kako cilj svakim danom sve više postaju i civilni objekti, a danas je izvršen i raketni napad na centar grada.

U oblasti Sumi, koja se također nalazi na istoku države, i dalje se također vode velike borbe, a Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopćilo kako je danas organizovana i prva razmjena zarobljenika.

"Pet ukrajinskih zarobljenika razmijenjeno je za jednog ruskog vojnog policajca", saopćio je načelnik oblasti Dmitri Živitski.

Foto : Ministarstvo odbrane Velike Britanije