Ruski milijarder i počasni konzul Srbije na listi sankcija SAD: Kakva je veza Genadija Timčenka sa Vučićevim SNS-om

232323

Sjedinjene Američke Države sankcionisale su ruskog milijardera i počasnog konzula Srbije u Rusiji Genadija Timčenka.

Proširena lista američkih sankcija, na kojoj pripadnici ruske elite bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, objavljena je 24. marta i dio je mjera protiv Kremlja zbog invazije na Ukrajinu.

Timčenko, Putinov saradnik, od 2016. godine je počasni konzul Srbije u Sankt Peterburgu.

“State Department i Ministarstvo finansija preduzeli su, zajedno sa saveznicima i partnerima, dodatne opsežne akcije koje su dio odgovora na unaprijed planiran, ničim izazvan i neopravdani rat Ruske Federacije protiv Ukrajine”, navodi se u obrazloženju američkog State Departmenta, prenosi RSE.

Dodaje se da su odlučni da Rusija “plati tešku ekonomsku i diplomatsku cijenu” zbog nastavka invazije na Ukrajinu.

Timčenku, i drugima na listi sankcionisanih, zamrznuta je imovina u Sjedinjenim Američkim Državama, a američkim državljanima nije dozvoljeno poslovanje i transakcije sa njima.

Sankcionisane su kompanije povezane sa Timčenkom – Volga Group i Transoil, jer se smatra da pružaju podršku Ruskoj Federaciji.

“Kao dio današnje akcije, ciljamo na sankcionisanje ruske elite, njihove imovine i članova porodice”, saopćio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Na listi sankcionisanih su članovi Timčenkove porodice – supruga Elena i kćerka Natalija, zatim članica borda direktora u kompaniji Transoil, kao i jahta “Lena” koja je u Timčenkovom posjedu.

Na proširenoj listi sankcionisanih su i članovi ruske Dume, direktor Sberbanke Herman Gref, kao i 17 članova borda Sovkombanke.

Genadij Timčenko važi za jednog od bliskih prijatelja Vladimira Putina i jednog od najbogatijih građana Rusije.

Prema podacima lista Forbes iz 2021. godine, Timčenko je bio 78. na listi najbogatijih ljudi svijeta. Bogatstvo mu se procjenjuje na 15 milijardi dolara.

Zbog sumnji u legalnost poslovanja njegove kompanije našao se na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država od 2014. godine i jedan je od prvih ruskih biznismena protiv kojih je Amerika uvela sankcije.

Uz tadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Timčenko je 2016. godine prisustvovao otvaranju konzulata Srbije u Sankt Peterburgu.

Nikolić je na funkciju predsjednika države došao kao kadar Srpske napredne stranke, koju vodi aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Srbija je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija glasala za osudu ruske agresije. Međutim, Srbija odbija da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve.