Ruskim vojnicima koji se nalaze u Ukrajini bit će dodijeljen status ratnih veterana

232323
Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim će se vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini dodijeliti status ratnih veterana.

Prema pisanju ruskih medija, zakon koji je potpisao ruski predsjednik utvrđuje status veterana i ratnih vojnih invalida za sva lica i druge organe koji od 24. februara učestvuju u ratnim dejstvima na području Ukrajine, uključujući i regiju Donbas gdje su smještene Narodna Republika Donjeck i Narodna Republika Lugansk.

"U finansijskoj i ekonomskoj opravdanosti prijedloga zakona precizirano je da će se za realizaciju inicijative dodijeliti dodatna sredstva iz državnog budžeta i to u iznosu od pet milijardi rubalja", navodi agencija RIA Novosti.

 

Kako je naglasio predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, inicijativa će omogućiti proširenje poreskih, transportnih, zemljišnih i stambenih mjera, a vojnici će imati određene prednosti i pri plaćanju komunalnih usluga.

Inače, ovu inicijativu u Državnu dumu su uputili zvaničnici stranke Jedinstvena Rusija. Parlament ga je usvojio u srijedu, a nakon toga ga je odobrilo i Vijeće Ruske Federacije.

Sekretar Glavnog vijeća stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak naglasio je kako će vojnici koji učestvuju u borbama u Ukrajini imati isti status kao i oni koji su se ranije borili u Afganistanu i Siriji.

"Riječ je o doplatama u kojima učestvuje država, olakšicama u plaćanju poreza i plaćanju stambeno-komunalnih usluga, povlaštenom statusu u prevozu, zdravstvenoj zaštiti i mnogo toga drugog", ističe Turčak.