Rusko ministarstvo vanjskih poslova o BiH: Bosanci se moraju sami dogovoriti

sdfghjk
Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije na svom zvaničnom Facebook profilu komentiralo je trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U objavi navodi se da Ministarstvo sa žaljenjem mora konstantovati da je u BiH zbog nedostatka povjerenja između Bošnjaka, Srba i Hrvata ponovo došlo do zaoštravanja situacije posebno s aspekta nepostojanja jedinstvenog stava u vezi s reformom pravosuđa.

“Bosanci moraju sami pronaći rješenje za ovu situaciju, a koje bi bilo u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez da se određena rješenja nameću sa strane. Pozivamo Ured Visokog predstavnika u BiH, Delegaciju EU u BiH, Misiji OSCE-a da se u radu rukovode svojim mandatom i strategijom lokalne odgovornosti za ono što se dešava u zemlji, utvrđenom od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, poručeno je.

Dodaje se da podržavaju dijalog unutar Bosne i Hercegovine, a na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i uz orijentaciju na budućnost.

“Nadamo se da će svi međunarodni partneri zainteresirani za stabilnost Bosne i Hercegovine raditi na ‘spajanju mostova’ među bosanskim stranama i proširenju konstruktivnog dnevnog reda, kao i da će se suzdržati od paušalnih ocijena koje samo pogoršavaju situaciju. Ističemo da nedavno podneseni pred Parlament BiH Prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH je u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i sa ranije postignutim sporazumom o prioritetima u pravosuđu. Računamo da će vladajuće političke snage u BiH doprinijeti usvajanju ove inicijative koja je usmjerena na osnaživanje suvereniteta i demokratkog potencijala Bosne i Hercegovine”, poručili su iz ruskog ministarsrva vanjskih poslova.