Ružnić pisao Konakoviću, Nešiću i Laketi zbog migranta: ‘Ukoliko mislite kažnjavati Krajišnike …’

ruznic
Ružnić pisao Konakoviću, Nešiću i Laketi zbog migranta: ‘Ukoliko mislite kažnjavati Krajišnike …’

 

 

U nastavku , pismo premijera Ružnića prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo Nešiću, Konakoviću i Laketa,

ovih dana Krajišnici su suočeni sa povećanim brojem migranata koji svakodnevno pristižu na područje Unsko-sanskog kantona , a prema informacijama iz medija, veći broj njih Republika Hrvatska sa svoje teritorije vraća u BiH navodno po osnovu međudržavnog sporazuma o readmisiji .

O ovom procesu, a koji je posljednjih dana rezultirao dolaskom više stotina migranata u Krajinu od ministra sigurnosti BiH, a ni ministra vanjskih poslova BiH, kao ni direktora Službe za poslove sa strancima, nismo čuli niti jednu riječ, što smatramo neodgovornim ponašanjem čelnika institucija nadležnih za pitanje migracija i migranata.

U prilog tome govore i podaci da je u Privremenom prihvatnom centru na Lipi ,uz očigledno, Vašu saglasnost i u tajnosti od nas, otvoren Centar za detenciju koji je svojevrsna pritvorska jedinica u koju se prema našim informacijama, a koje ste nam prešutjeli, smještaju oni migranti kojima se zabranjuje kretanje i pod prismotrom su.

ve ovo ukazuje na to koja kategorija i struktura migranata se sa zapada dovodi u USK.

Jeste li se bavili procjenom kakve sve atake mogu očekivati građani ovog dijela BiH i može li s obzirom na nove okolnosti doći i do terorističkih napada?

Mi smo svjesni da se u USK-a u posljednje vrijeme “slijevaju” do sada najopasnije grupe migranata i ako smo do sada priliv migranata pripisivali nehaju i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizovano i ciljano upućuju u ovaj dio BiH.

Upozoravamo Vas da je stanje ozbiljno i kritično i za svega nekoliko dana može doći do eskalacije.

Poštovana gospodo, Vaša je obaveza i dužnost da nas koji smo dio izvršne i zakonodavne vlasti u USK-a upoznate sa svim detaljima provedbe Sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, kao i sa saznanjima s kojima raspolažete o migrantima koji su pod mjerama zabrane kretanja, kao i razlozima uvođenja tih mjera.

Također, u obavezi ste da nas upoznate s informacijama o tome da li sporazume o read misiji provodite sa Srbijom i Crnom Gorom, jer nisu migrant koje masovno vraćaju iz Hrvatske porijeklom s USK-a, pa da ih isključivo smještate u Centar Lipa, koji nema kapacitete za već sad veliki priliv ljudi, pa je sve više migranata na ulicama Bihaća.

Stoga, u ime Vlade USK-a hitno zahtijevam promptno rješavanje ovog problema i ne pristajemo na ništa manje od jednake raspodjele migranata iz Sporazuma o readmisiji na teritoriji cijele BiH!

Jer, činjenica da je Služba za poslove sa strancima prošle godine u potpunosti preuzela kontrolu nad Prihvatnim centrom Lipa nije doprinijela rješavanju problema s migrantima koje ponovo trpi najviše grad Bihać koji se nije u potpunosti još oporavio ni od posljedica koje je ostavio migrantski val iz proteklih godina i mi ne možemo ponovo biti jedine žrtve pojačanih migracija, niti ćemo na to pristati.

Uz našu namjeru da maksimalno ispoštujemo domaće zakonodavstvo o migrantima i migracijama, kao i uvažavajući međunarodni pravni okvir koji se odnosi na ovu populaciju i njihova prava, mi tu namjeru ne možemo realizirati bez pomoći državnih institucija u čijoj nadležnosti je rješavanje ovog problema.

Zato, još jednom Vas pozivam da ozbiljno shvatite naše apele ,posebno da ih sagledate sa sigurnosnog aspekta, ali i onog koji se tiče razvoja i brojnih projekata kojima nova migrantska kriza prijeti da ih zaustavi.

Gospodo, Vaša je nadležnost i obaveza da radite svoj dobro plaćeni posao, a ne da Vašim neradom doprinosite sigurnosnom riziku u ovom dijelu BiH i da na pragu turističke sezone na ovom području koja je prema najavama turističkih djelatnika bila obećavajuća, a već sada je upitna, ponovo nas takvim odnosom prema ovom problemu usmjeravate da ga mi rješavamo.

Krajnje je vrijeme da shvatite ozbiljnost situacije i da se umjesto što iz vaših udobnih fotelja dajete populističke i pompezne izjave i održavate jalove i beskorisne sastanke prihvatite uistinu Vaših obaveza i konkretnog posla.

Mi nemamo ništa od Vašeg “tepanja” u Facebook statusima i tobožnje empatije prema Krajini, nego očekujemo konkretne i jasne poteze koji će dovesti do toga da se problem s migrantima u ovom dijelu BiH riješi.

Ukoliko mislite da kažnjavate Krajišnike na ovaj način, jer se ne bojimo reći šta mislimo i nismo slijepi poslušnici ničijih takozvanih elita, poručujemo vam da nećete uspjeti u tom naumu, jer ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima da ovdašnjim građanima omogućimo miran i normalan život kakav i zaslužuju.

Ponavljamo, na Vaše navodno rješenje koje izgleda ima za cilj sve migrante iz Hrvatske vratiti samo na područje USK-a, a pri tome i one iz Srbije i Crne Gore “propuštati” planski do USK-a gdje im je jedino “zagarantiran” boravak – mi nećemo pristati.

Jesmo navikli na ovakve scenarije ali sigurno ih nećemo više trpjeti.

Građani ovog dijela BiH sada već vrlo dobro znaju kome su migranti bili izvor lahke zarade, a kome su pljačkali kuće i uništavali imovinu. Znamo odlično ko se izborio s ovim problemom, a ko nam je pružao “podršku” .

Imate alate, imate obavezu, imate dužnost da to riješite! Ostaje da vidimo imate li još i obraza stati pred Krajišnike, a ne učiniti ni jedan konkretan korak da im skinete ovaj teret s leđa!”, poručio je Ružnić u pismu.