S kim SDA pregovara za vlast: Nezavisni blok i PDA kao realne opcije za nivo države i FBiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj konferenciji za medije je kazao da intenzivno razgovaraju s gotovo svim strankama s kojima potencijalno mogu praviti koaliciju i to nakon što je Bh. blok predvođen SDP-om odbio koalirati sa SDA.

Kako saznajemo od provjerenih izvora, Izetbegović je sinoć u Sarajevu imao radnu večeru s Fuadom Kasumovićem iz Nezavisnog bloka, a u toj stranci postoji velika zainteresiranost za koaliciju sa SDA.

Naime, u Nezavisnom bloku već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo te se upućuju kritike na račun predsjednika te stranke Senada Šepića. 
 

Kasumović vs Šepić

Od dana održavanja izbora do danas na Šepićeve ruke stiglo je nekoliko pisama članova vrha stranke koji su otvoreno izrazili nezadovoljstvo njegovim vođenjem politike. Veći dio rukovodstva smatra kako Šepić treba odstupiti sa čelne pozicije u stranci i mjesto prepustiti Fuadu Kasumoviću koji ima veći izborni legitimitet, saznajemo od izvora bliskog vrhu stranke.

Većina visokih funkcionera ove stranje je stava da bi umjesto Šepića na mjesto predsjednika trebao biti izabran Fuad Kasumović koji, prema njihovim shvatanjima, ima veći izborni legitimitet. 

Problem se vuče od trenutka kada je Šepić dao biračke odbore u RS-u PDP-u i SDS-u, čime je znatno umanjio šansu Sadiku Ahmetoviću da ostvari pobjedu u utrci za predsjednika, odnosno potpredsjednika bh. entiteta RS. 

Struja okupljena oko Kasumovića smatra da bi Nezavisni blok trebao ući u formiranje vlasti, jer im birači nisu ukazali povjerenje da sjede u parlamentima i primaju visoke plaće, već da preuzmu odgovornost i pokrenu procese.

Upravo je ta struktura Nezavisnog bloka zainteresirana za saradnju i koaliciju sa SDA na nivou FBiH, ali i na državnom nivou.

Kasumovićev i uslov ljudi koji ga podržavaju u Nezavisnom bloku je da ta stranka dobije poziciju premijera Zeničko-dobojskog kantona i jedno ministarsko mjesto u budućoj vladi FBiH.

SDA još uvijek nije imala konkretan sastanak s predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem, ali saznajemo da se vode razgovori o mogućoj saradnji.

Nedavno je dio rukovodstva SDA imao sastanak i s predstavnicima SBB-a, na kojem je rečeno da SBB ostaje u koaliciji s Bh. blokom na nivou kantona, ali za nivo FBiH i državni nivo ništa nije ni dogovoreno, niti negirano.

Ako je poznato da su u Zastupničkom domu Parlamenta BiH SBB i PDA formirali zajednički blok, pretpostavlja se da će te dvije stranke zajedno nastupati i djelovati na nivou FBiH, potencijalna koalicija SDA, Nezavisni blok, PDA i SBB djeluje kao moguća opcija koja bi uz HDZ hipotetički mogla činiti vlast na nivou FBiH, ali i na državnom nivou, uz SNSD kao vodeću stranku iz RS-a.
 

Ponuda SDP-u

Izetbegović je poručio da SDA sa svima pregovara te da će u narednih deset dana obaviti još neke razgovore i izaći s konačnim stavom. Naglasio je da ta stranka treba participirati u vlasti s obzirom na izborni rezultat koji su ostvarili.

Također je rekao da trenutno još uvijek ostaje otvorena ponuda SDP-u, ali uz naglasak na tome da ih neće još dugo čekati i da će se okrenuti alternativama. 

Kako će alternative (NB, PDA i SBB), prema Izetbegovićevim riječima, reagirati na ponude i kakve će uslove imati trebalo bi biti poznato u naredne dvije sedmice.