Sa akšamom okončan ramazan: Bio je ovo poseban mjesec posta

r
Po mnogo čemu ovo je bio poseban mjesec posta. Zbog pandemije koronavirusa, vjernici su bili odvojeni od bogomolja, molitve su se odvijale pod novim pravilima i mjerama zaštite.

Posebno je to bilo izraženo na početku ramazana, kada su mjere zabrane kretanja i okupljanja više ljudi, policijski sat spriječavali vjernike da razaman provedu kao što su navikli.

Ipak, kako je istakao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, to što su bili uskraćeni nekih zajedničkih obreda i običaja ne znači da je on bio manje vrijedan.

"Vrata oprosta i dobrih djela su i dalje bila širom otvorena. Sretni su oni koji su u njemu zaslužili Božiji oprost i Njegovu milost", poručio je reis Kavazović u bajramskoj poruci. 

Kako su Sarajlije na Žutoj tabiji dočekale akšam i kraj ramazana pogledajte u galeriji našeg reportera. 

Bajram-namaz će se sutra klanjati u džamijama i musalama, a vjernici su pozvani da se pridržavaju posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih.

Prema Takvimu Islamske zajednice, bajram-namaz je u 5.52 sati.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održana sutra, 24. maja, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.