Sa pola godine zakašnjenja: Predstavnički dom PSBiH o Budžetu institucija BiH za 2020. godinu

Parlament
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici trebao razmatrati zahtjev Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po hitnom postupku.

 

Još uvijek je nejasno po kojoj proceduri će biti razmatran Budžet institucija BiH, a već smo ušli u sedmi mjesec s privermenim finansiranjem. Borjana Krišto je kazala da će Klub HDZ-a predložiti da se budžet razmatra po redovnom postupku, jer je Predsjedništvo BiH prekršilo Zakon o finansiranju, Zakon o budžetu, jer nisu smjeli dirati, intervenirati u ono što nije nadležnost Predsjedništva BiH kao predlagatelja". S druge strane iz SDA su poručili da Budžet treba što prije usvojiti.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i zahtjev poslanika: Nikole Lovrinovića, Predraga Kožula, Borjane Krišto, Darijane Filipović, Mije Matanovića, Adila Osmanovića, Safeta Softića, Alme Čolo, Šemsudina Dedića, Halida Genjca, Nermina Mandre, Šemsudina Mehmedovića, Edina Mušića i Denisa Zvizdića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, a koji su predložili poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, koje je negativno.