Sabahudin Habib osuđen na 34 godine zatvora zbog trostrukog ubistva u Donjem Vakufu

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Sabahudina Habiba na 34 godine zatvora zbog trostrukog ubistva u mjestu Sokoline kod Donjeg Vakufa.

Prema presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku, Sabahudin Habib je u mjestu Sokolina usmrtio tri osobe nakon što je doznao da su došli predstavnici šumarije s namjerom da odvezu ranije bespravno posječenu drvnu masu. Habib se traktorom dovezao traktorom do čuvara šuma Omera Bašića i Ferida Rahmanovića te radnika Ševke Draginovića, Mubekira Selimovića i Ilfana Kovača, zajedno s Avdom Habibom, bratom Sanelom Habibom i rođakom Sabitom Habibom.

Sabahudin Habib je prilikom dolaska na mjesto događaja kazao Draginoviću da ako ode po trupce i da će pasti mrtva glava, nakon čega je otišao do šupe rođaka Sabita Habiba, uzeo pušku i vratio se do lokalnog puta gdje je traktorom popriječio put Draginoviću.

S Draginovićem je prišao i Omer Bašić, a Sabahudin je držeći pušku u ruci nastavio prepirku s Draginovićem koji je sve pokušao snimiti mobilnim telefonom. 


Na mjesto događaja dolazi Arnel Habib, Sabahudinov sin, koji ocu savjetuje da otme telefon Draginoviću nakon čega Draginović daje telefon Bašiću kojeg su fizički napali Avdo, Arnel, Sabit i Sanel, dok je Sabahudin, u namjeri da ubije Omera Bašića, repetirao Kalašnjikov i s 1,5 metra ispalio tri metka u njegovom pravcu koja su ga pogodila u leđa.

Sabahudin se potom okrenuo prema Draginoviću koji je bio za upravljačem traktora te ga ubio s tri metka. Nakon toga, svoj ubilački pohod je nastavio ka Feridu Rahmanoviću kojeg je pogodio s dva metka iz daleka, nakon čega mu je prišao i upucao ga s tri metka u leđa. Rahmanović je usljed povreda preminuo. 

Zbog svega navedenog, Sabahudin Habib je osuđen na kaznu zatvora od 34 godine, Arnel Habib na jednu godinu i šest mjeseci, a Avdo Habib na kaznu zatvora od dvije godine. Sanel Habib je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, a kazna se neće izvršiti ako u dvije godine ne počini novo krivično djelo od pravosnažnosti presude.

Sabahudin Habib porodici ubijenih dužan je isplatiti i novčanu naknadu od po 20.000 KM, a produžen mu je i boravak u pritvoru do najdalje 9 mjeseci, nakon čega će sud donijeti novu odluku.