Sabrana djela opskurnih svečanih otvaranja: Trafostanica, semafor, kontejner, rasvjeta, trotoar, bankomat, benzinska pumpa, lift...

.
Godinama traje to bahaćenje raznoraznih političara i iživljavanje nad ljudskom inteligencijom za šaku glasova

 

Predizborna kampanja u BiH je u punom jeku. Nastavljeno je sa svečanim otvaranjem "svega i svačeg", što je višegodišnja praksa u BiH, ali se takve aktivnosti u predizbornom periodu pojačavaju. Cilj je samo jedan, a to je dolazak na vlast ili zadržavanje iste.

Godinama traje to bahaćenje raznoraznih političara i iživljavanje nad ljudskom inteligencijom za šaku glasova.

Srama nema, a osim što nije problem otvoriti bilo šta, često se i bolesni iskoriste za glasove, kroz fotografije donacija tim osobama.

U međuvremenu vam donosimo neke slučajeve iz ranijeg perioda.

Najsvježiji primjer se desio jučer u Živinicama, kada je u prisustvu gradonačelnika Samira Kamenjakovića, u Domu zdravlja Živinice otvoren novoizgrađeni lift. Kako se može uočiti na fotografijama Kamenjaković je presjekao vrpcu čime je lift otvoren.

U Kaknju je neposredno pred lokalne izbore upriličeno puštanje u funkciju "E-kontejnera", namjenskog kontejnera za elektronski otpad. Kako je tada rečeno iz općine Kakanj, kontejner je postavljen u okviru projekta "Elektronski otpad odvoji i prirodu osvoji".

Mnogi su tada komentarisali da je žalosna vijest da se u BiH organizuju ceremonije na kojima se puštaju u rad kontejneri za smeće.

Najveću pažnju je krajem novembra 2016. godine izazvala informacija kada su iz Predsjedništva BiH najavili svečanost povodom otvaranja trotoara ispred te institucije. 

Tadašnji SDA pulen u Općini Centar Nedžad Ajnadžić je bio na metama velikih kritika, kako zbog manifestacije, tako i zbog stotina hiljada potrošenog budžetskog novca, a on se pravdao time kako to nije običan trotoar, nego da omogućava invalidima lakše kretanje.

Stranački kolega Nedžada Ajnadžića i nekadašnji načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je također otvarao trotoar u ulici Halida Kajtaza, a ostao je ubilježen i po otvaranju parkinga.

U Doboju je 2017. godine, u prisustvu predstavnika gradske vlasti, svečano otvoren semafor na raskrsnici Ulica cara Dušana i Jug Bogdana, što je izazvalo buru kritika.

Manifestaciji je tada prisustvovalo nekoliko desetina građana.

2013. godine u Trebinju je u prisustvu tadašnjeg gradonačelnika i pripadnika USAID-a svečano otvorena "led rasvjeta".

Toj manifestaciji su prisustvovali brojni mediji i zvanice.

Rukovodstvo općine Jezero, koja se nalazi između Mrkonjić Grada i Jajca, otvorilo je u februaru prvi bankomat na prostoru ove općine.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić poručila je da se godinama borila da Jezero dobije bankomat te da je pet godina slala molbe svim bankama u okruženju, što ranije nije pronalazilo razumijevanje.

- Bankomat će biti od velikog značaja za cjelokupno stanovništvo opštine Jezero, pogotovo za stariju populaciju i penzionere jer će na lakši i jednostavniji način moći da podignu svoj novac - napisala je tada na Facebooku Ružičić.

Ipak, nisu samo lokalni zvaničnici poznati po otvaranju raznoraznih opskurnih stvari, nego su to radili i najviši funkcioneri.

Po tome se posebno izdvaja član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u blizini Banje Luke kraj jula prisustvovao otvaranju benzinske pumpe.

- Ja ću vam samo jednu stvar reći, RS je stabilna i sigurna. Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine - rekao je Dodik i dobio gromoglasni aplauz na benzinskoj. 

Bliski saradnik Milorada Dodika i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a Vlado Đajić je uradio ogroman posao za SNSD na izborima za vijeća mjesnih zajednica početkom ove godine.

On je tom prilikom, među brojnim aktivnostima svečano otvorio i trafostanicu.

FOTO: FACEBOOK