SAD dobio ukrajinski radarski sistem, Moskva pokušala blokirati prodaju

Komanda za ugovaranje američke kopnene vojske na Floridi preuzelo je 3D mobilni radarski sistem posredstvom ukrajinskog državnog preduzeća SFTC Progress, prema izvještaju ImportGenius, kompanije sa sjedištem u Arizoni, koja prati aktivnosti uvoza/izvoza kroz pomorski promet.

Radar 36D6M1-1, kojeg je razvio naučni i proizvodni kompleks Iskra u državnom vlasništvu u Ukrajini, koristi se na najmodernijim sistemima protuzračne odbrane, prenosi Defender.

Glavna funkcija 3D radara je otkrivanje niskoletećih ciljeva pod aktivnim i pasivnim ometanjem.

Može se koristiti i za kontrolu zračnog vojnog i civilnog prometa.

Defense Blog, prva web stranica koja donosi priču, napisala je u ponedjeljak kako će SAD analizirati sistem i vjerovatno ga koristiti za simulaciju neprijateljskog djelovanja tokom obuke.

Ruska tehnologija

Nazvan Tin Shield od NATO-a, 3D mobilni radarski sistem koristi se u varijantama ruskog sistema protuzračne odbrane S-300.

Mnoge zemlje, uključujući Iran, Kinu i Rusiju, trenutno operiraju s ovim sistemom protuzračne odbrane.

Defense Blog je napisao je da je kompanija "povezana s Rusijom" pokušala blokirati posao. navodeći kao razlog kršenje prava intelektualnog vlasništva i patentna prava na tehnologiju.

Poznato je da je Rusija razvila sofisticirane radarske tehnologije za svoje sisteme protuzračne odbrane, što im omogućuje otkrivanje i ciljanje aviona i projektila različitih tipova na nižim i većim visinama.