SAD donirale puške Izr*elu uz jedan uslov: Ne smiju ih dobiti doseljenici na Zapadnoj obali

.
Izrael je obećao Bidenovoj administraciji da će jurišne puške koje Sjedinjene Američke Države šalju Izraelu biti isporučene vladinim agencijama, odnosno policiji, a da ih neće dobiti doseljenički "civilni timovi" u naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Glasnogovornik Vijeća na nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby kazao je da su Amerikanci dobili obećanje od Izraelaca da će oružje završiti samo u rukama izraelskih policijskih snaga.

"Američki State Department je uradio svoj domaći zadatak i to je obaveza koju smo dobili", rekao je Kirby.

Jurišne puške koje će biti isporučene Izraelu vrijede 34 miliona dolara. Izrael je naručio tri tranše od 24.000 jurišnih pušaka i poluautomatskog oružja, prema neformalnom obavještenju koje je State Department dostavio Kongresu prošle sedmice.

Prošle sedmice izraelski Haaretz je izvijestio da je Bidenova administracija sumnjičava prema scenariju u kojem ministar nacionalne sigurnosti Izraela Itamar Ben-Gvir dijeli jurišne puške "odbrambenim odredima" u naseljima.

Američki zvaničnici rekli su da strahuju da bi oružje moglo biti upotrijebljeno protiv palestinskih civila. U izvještaju se navodi da je "Izrael službeno obećao SAD-u da će oružje distribuirati samo izraelska policija ili vojska".