SAD i Južna Koreja na neograničen period suspendirale dvije vojne vježbe

Amerika i Južna Koreja postigle su saglasnost da na neograničen period suspendiraju dvije vojne vježbe, saopćeno je danas iz Pentagona.

 U znak podrške ishodu samita u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i u koordinaciji sa našim saveznikom Južnom Korejom, ministar odbrane Džejms Matis (James Mattis) je na neograničen period suspendirao određene vježbe - rekla je portparol Pentagona Dejna Vajt (Dana White).

Prema njenim riječima, obuhvaćene su vježbe "Čuvar slobode" i dva programa obuke korejske pomorske pješadije koje su trebale biti obavljene u tri naredna mjeseca.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su Seul i Vašington donijeli odluku da se na neodređeni period odgode dvije vježbe.

Na konferenciji za novinare nakon susreta sa Kim Jong-unom u Singapuru, Tramp je najavio da će biti obustavljene "veoma provokativne" i preskupe vojne vježbe SAD i Južne Koreje. Sjeverna Koreja je dugi niz godina tražila prekid manevara.