Dodik: Sad mi je žao što sam bio naivan

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovio je danas kako u Briselu nije postavljen uslov ulaska u NATO u vezi sa ulaskom BiH u Evropsku uniju, te da je u Briselu rečeno da se trebaju uraditi tri stvari.

"I ranije je bilo isto pitanja, ali nije bio postavljen kao uslov za NATO. U Briselu su rekli da treba da uradimo tri stvari - certifikujemo univerzitete, izmijenimo politike u vezi sa romingom i da formiramo vlast i da će nakon toga Evropska komisija dostaviti što je prije moguće Mišljenje i da zajedno sa njima do septembra da dobijemo status kandidata. Vjerovato sam u to i sad mi je žao što sam bio naivan. Neko je mislio da je ANP važnije od pitanja vezanih uz kandidaciju", poručio je Dodik, prenosi N1.

"Izetbegović apsolutno interpretira na svoj način potpisani sporazum, i svoje želje, a ja nisam tamo potpisao njegove želje. Svako sporazum može da pročita, a ja želim da ostanem pri onome šta je tamo napisano. Nijedna odluka pa ni Akcioni plan ne može da prejudicira članstvo", potcrtao je član Predsjedništva BiH.

"Jasno sam rekao da nikakvog Akcionog plana neće biti. Priča o redukovanom sporazumu je izmišljotina. Sada pokušavaju da mlataraju i izvuku nešto drugo iz toga", naglasio je.

Naveo je i kako u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da je Republika Srpska, i srpski narod, sastavni dio BiH, te da "ima da budu pitani".

Na pitanje novinara šta može da se uradi do 5. septembra je odgovorio: "Naš kapacitet je 9 poslanika u Predstavničkom domu od 14 koji dolaze iz RS i u našem kapacitetu je i 4 delegata u Domu naroda od 5, koliko dolazi iz RS; prema tome ne bi se trebalo igrati sa političkom voljom Srba u Sarajevu. Nemamo namjeru da pratimo nečije želje, mi smo ovdje za konkretan dogovor. Obaviješteni smo da je iz kabineta Željka Komšića upućen zahtjev da se provjeri sve oko Zorana Tegeltije. To mi izgleda nejasno".

Dodik je kazao i kako će predložiti da Narodna skupština RS donese zakon da ukoliko se ne poštuju zakoni RS, to bude prijedlog kao krivično djelo.

Zapitao se i zašto je tačka u vezi sa ANP-om povučena kad je već ranije predložena.

Član Predsjedništva BiH odgovorio je i na pitanje o ukidanju diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te poručio kako će predložiti da se u RS promijeni Zakon o visokom obrazovanju te da svaka izdata diploma koja je nevalidna, odnosno lažna, bude osnova za zatvaranje toga fakulteta.

"Pomalo je smiješno bilo pratiti situaciju. Federalni mediji su prenijeli samo saopštenje ove agencije, ali nisu rekli o čemu se radi. Čini se kako ovdje u Federaciji možete da imate nevaljalu diplomu i da će vas svi mediji štititi", prokomentarisao je Dodik.

Nakon najavljenih proslava u Drvaru u organizaciji HDZ-a BiH, Dodik je rekao kako će sutra u Banjaluci biti održan sastanak.

"Prva tačka će biti ta što je HDZ najavio proslavu u Drvaru.  Ja sam rekao da sam protiv i ja ću tamo biti i spreman fizički braniti da to bude. Druga tačka je vezana za migrante. Mislim da je naša politika u tom jasna - Republika Srpska bez obzira na nove stavove ne prihvata da se prave bilo kakvi centri za migrante", zaključio je Dodik.