SAD najavila 1,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini, novac neće ići za vojsku

F

Na mirovnom samitu koji se održava u Švicarskoj potpredsjednica SAD-a Kamala Harris je najavila novu novčanu pomoć Ukrajini, u iznosu od 1,5 milijarde dolara.

Kako je Harris navela, novac neće biti upućen ukrajinskoj vojsci. Sredstva će se moći koristiti za humanitarnu pomoć te za energetski sektor.

"Ove donacije će popraviti energetsku infrastrukturu oštećenu u ratu, proširiti proizvodnju energije, poticati investicije privatnog sektora i štititi energetsku infrastrukturu", izjavila je Bijela kuća u subotu.

"Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na ukrajinsku energetsku infrastrukturu podržavanjem popravaka i obnove, poboljšavanjem otpornosti Ukrajine na prekide u snabdijevanju energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje energetskog sistema Ukrajine."

Harris je također najavila da će, u saradnji s američkim Kongresom, State Department pružiti dodatnih 300 miliona dolara za ukrajinsku civilnu sigurnosnu pomoć kako bi podržali opremu za spašavanje života za ukrajinske graničare i policijske snage.