SAD najavljuje posljedice zbog akcija Rusije

asd
Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je da će Rusija imati "troškove i posljedice" zbog njenih navodnih zlonamjernih aktivnosti protiv Sjedinjenih Država.

Preduzećemo korake neophodne za odbranu naših interesa” u vremenu koje SAD budu izabrale, rekao je Blinken u intervjuu CNN-a koji je emitovan u nedjelju, ali je snimljen prošle nedjelje kada je u Briselu završio razgovore sa drugim diplomatima NATO.

Rekao je da među zapadnim saveznicima postoji “zajednička posvećenost” da budu “načisto” u vezi sa postupcima Moskve i da Kremlj bude smatran odgovornim.

Najviši američki diplomata rekao je da su zvaničnici “u procesu” razmatranja sankcija ili akcija koje Washington planira da preduzme protiv Moskve, i uz konsultacije sa drugim zemljama NATO-a.

Jači smo kad to možemo da učinimo koordinirano – rekao je.

Iako su se SAD i Rusija brzo dogovorile da produže ugovor o kontroli nuklearnog naoružanja koji je trebalo da istekne ubrzo nakon što je američki predsjednik Joe Biden preuzeo vlast, SAD krive Rusiju za druge akcije, uključujući navodno davanje nagrade za ubijanje američkih trupa u Afganistanu, miješanje novembarske izbore na kojima je Biden pobijedio i hakovanje američkih računarskih sistema.

Blinkenove primjedbe u intervjuu CNN-a ponovile su one koje je iznio Biden, koji je protiv Rusije zauzeo oštriji stav od stava svog prethodnika Donalda Trumpa.
 
U intervjuu za ABC News prije dvije nedjelje, Biden je rekao da ruskog predsjednika Vladimira Putina smatra “ubicom”.

Biden je u intervjuu rekao: “Cijenu koju će platiti, vidjećete uskoro”, dodajući pritom da “ima stvari u kojima je u zajedničkom interesu da radimo zajedno”, kao što je produženje nuklearnog sporazuma START, i dodao da “relativno dobro poznaje Putina”.

Rusija je porekla da se miješala u američke izbore i da je organizovala cyber hakovanje kojim je prodrla u američke vladine mreže. Pored toga, odbila je izvještaje da je nudila da plati talibanskim militantima da ubijaju američke vojnike u Afganistanu ili da je pokušala da otruje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Američka obavještajna analiza zaključila je da je Putin vjerovatno usmjerio kampanju pokušavajući da pomogne Trumpu da osvoji drugi četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

Nije jasno koje bi akcije Biden mogao da preduzima protiv Rusije; ali mogao je da se pozove na bilo koju od nekoliko kazni, uključujući zamrzavanje imovine u SAD bilo kog entiteta za koji se utvrdi da je direktno ili indirektno umiješan u američke izbore, ili da se bavio cuber aktivnostima iz inostranstva koje prijete američkoj nacionalnoj bezbjednosti.
 
Pored toga, zakon iz 1991. godine omogućava američkom predsjedniku da zabrani američkim bankama da daju kredite zemlji koja je koristila hemijsko oružje, kao što se navodi u slučaju Navaljni.