SAD njemačkim kompanijama prijete sankcijama zbog ruskog plinovoda

Sjedinjene Američke Države su upozorile da bi mogle uvesti sankcije njemačkim kompanijama koje nastave saradnju s Rusijom na gradnji plinovoda "Sjeverni tok 2".

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) optužio je Njemačku da je "talac" Moskve zbog oslanjanja na ruske energente, pozivajući Berlin da zaustavi radove na plinovodu vrijednom 11 milijardi dolara. 

Plinovod "Sjeverni tok 2" trebao bi preko Baltičkog mora transportirati plin ravno u Njemačku. Ruski plinski div "Gazprom" provodi projekt u saradnji sa zapadnim partnerima "Uniperom", "Wintershallom", "Engiejem", "OMV-om" i "Shellom".

Američki ambasador šalje pisma kompanijama, prijeti im sankcijama 

U Vašingtonu kritiziraju taj projekt i zbog unosnih tranzitnih naknada koje bi Ukrajina izgubila njegovom gradnjom, što bi Kijev moglo dovesti u ranjiviju poziciju u budućnosti.

Američki ambasador Ričard Grenel (Richard Grenell) poslao je pisma nekoliko kompanija, ukazujući na taj problem, saopćili su u nedjelju iz Američke ambasade  u Njemačkoj. 

- U pismu se podsjeća da svakoj kompaniji koja posluje u ruskom sektoru izvoznih plinovoda prijeti opasnost sankcija prema zakonu o suprotstavljanju neprijateljima SAD putem sankcija (CAATSA) - pojasnio je portparol ambasade.  

Dodao je da se i druge evropske države protive planiranom plinovodu. 

Njemačka i njeni evropski saveznici optužuju pak Vašington da koristi zakon kao instrument za uplitanje u njihovu vanjsku i energetsku politiku.

Pismo američkog ambasadora njemačkim kompanijama naišlo je na negativan odjek u njemačkoj vladi. 

Neimenovani njemački diplomata izjavio je za medije da istup američkog ambasadora ne slijedi načela diplomatske prakse i da će Berlin rješavati to pitanje u izravnim razgovorima s dužnosnicima u Vašingtonu.

U njemačkim kompanijama koje učestvuju u projektu nisu u nedjelju komentirali pismo, piše Index.hr