SAD osudile napad na muslimane u Mijanmaru, oglasio se i Erdogan

Home

SAD osudile napad na muslimane u Mijanmaru, oglasio se i Erdogan

Američki State Department je oštro osudio napad na muslimane u Arakanu u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju State Departmenta se osuđuje masakr koji je izveden nad muslimanima u Mijanmaru, nakon što su vlasti u toj zemlji izdale naredbu za napade.

“SAD oštro osuđuje smrtonosne napade sigurnosnih snaga u pokrajini Arakan”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se izražava saučešće porodicama žrtava te se poziva na privođenje osoba koje su umiješane u napade.

State Department također poziva Vladu Mijanmara da što prije osigura mir na području na kojem žive muslimani.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schug izjavila je danas u Ženevi da je na području Arakana u posljednja tri dana u napadima vojske Mijanmara ubijeno između dvije i tri hiljade muslimana.

Ujedinjenim narodima (UN) je upućen poziv kako bi se što prije zaustavili masakri nad muslimanima u Arakanu koje su pokrenule oružane snage pri vladi Mijanmara i budistički monasi.

UN je u februaru objavio izvještaj u kojem navodi da su pronašli bebe i malu djecu zaklane noževima tokom “operacija čišćenja”. Vlada Mijanmara je tada poručila da su navodi u izvještaju “preuveličani”.

U Mijanmaru većinu stanovništva čine budisti (56 miliona stanovnika), dok muslimani čine oko pet posto stanovništva (oko 2.5 miliona).

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Prema ustavnom uređenju, državne vlasti priznaju samo građane koji se uklapaju u definiciju “domaći”, dok se, s druge strane, ignorišu pripadnici ostalih jezičkih, etničkih i vjerskih manjinskih grupa.

Prema nezvaničnim podacima, diktatorski režim u Mijanmaru do sada je ubio preko 30.000 muslimana, dok većina njih već dugo godina živi u teškim životnim uslovima.

 

Erdogan: Svijet je gluh i nijem na dešavanja u Mijanmaru

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u vezi sa napadom na muslimane u Arakanu kazao je da je svijet gluh i nijem na dešavanja u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nažalost, mogu kazati da je svijet gluh i nijem na dešavanja u Mijanmaru. Ne čuje niti vidi. Ovaj posljednji slučaj iz Bangladeša je još bolniji. Prema posljednjim podacima, nažalost ubijeno je oko tri hiljade ljudi. Mi naravno u vezi s ovim slučajem oštro osuđujemo napad. Nastavit ćemo pratiti šta se tamo dešava”, rekao je Erdogan.

 

(Izvor: FOkus)

Tagovi
Topic
Objavito: Pon, 08/28/2017 - 21:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top