SAD: Pjongjang 'moli za rat'

Home

SAD: Pjongjang 'moli za rat'


Sjedinjene Države su poručile da države koje trguju sa Sjevernom Korejom pomažu njenim "opasnim nuklearnim namjerama" u vrijeme dok Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda smišlja nove stroge sankcije, a izolirani režim planira nove testove raketa.

Južna Koreja je objavila da s Washingtonom razgovara o razmještaju nosača aviona i strateških bombardera na Korejski poluotok nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni test.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je na sjednici Vijeća sigurnosti rekla kako sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un "moli za rat", te je pozvala tu 15-članu grupu da usvoji najstrožije moguće mjere kako bi ga zaustavili.

Strpljenje SAD-a nije neograničeno

"Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Države. Sad ga ne želimo. No strpljenje naše države nije neograničeno. Branit ćemo naše saveznike i teritoriju", poručila je Haley.

"SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države", istakla je ona.

Otkrila je kako će SAD ove sedmice Vijeću sigurnosti predstaviti novu rezoluciju o Sjevernoj Koreji za koju želi da se glasa naredno ponedjeljka.

Rusija i Kina, najveći trgovinski partner Pjongjanga, pozivaju na mirno rješenje ove krize.

Izvor: Agencije

Topic
Objavio: Pon, 04/09/2017 - 21:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top