SAD: Pokušao zapaliti zgradu s migrantima

POLICIJA u Tahomi, u državi Washington, ubila je ove subote ujutro nepoznatog napadača koji je pokušao baciti zapaliti imigracijski detencijski centar, javlja CNN.

Pucnjava se dogodila oko 4 sata ujutro ispred centra US Immigration and Customs Enforcement's Northwest Detention Center, gdje je napadač, koji je imao i pušku, pokušao zapaliti aute i zgradu, objasnila je glasnogovornica policije Loretta Cool. Dodala je i kako je čovjek zapalio auto na parkiralištu imigracijskog centra te pokušao zapaliti spremnik propana sa signalnom raketom kako bi zgrada izgorjela.

Policajci su ugledali muškarca, dozvali ga te zapucali, stoji u policijskom izvješću. Napadač je umro na licu mjesta, a četiri policajca koja su sudjelovala u incidentu trenutno su premještena na rad u uredu dok traje istraga. Nije poznato je li napadač pucao na policajce jer istražitelji još uvijek pregledavaju mjesto zločina i kamere sa zgrade imigracijskog centra.

Napad se dogodio par sati nakon prosvjeda protiv tjeranja migranata

Ovaj napad dogodio se nedugo nakon što su diljem zemlje organizirani prosvjedi protiv velike akcije policije iz migracijskog odjela čiji je cilj deportacija useljenika bez dokumenata. Mete operacija su osobe za kojima su izdani sudski nalozi, ali također uključuje i "kolateralne" deportacije u kojima će službenici moći pritvoriti imigrante bez dokumenata koji su se zatekli u tom području. 

Mirni prosvjed protiv racija u Tacomi završio je par sati prije nego što se dogodila pucnjava.

Ne zna se zbog čega je napadač pokušao zapaliti imigracijski centar

Motiv ubijenog napadača još uvijek nije poznat.

Guverner Jay Inslee rekao je za CNN kako se još uvijek ne zna jesu li napadačeva tema bili zatočeni migranti ili osoblje.

"Ono što znamo je to da vlada veliki strah u našoj zajednici. Znamo da postoji ogromna ljutnja zbog nehumanih postupaka na granici. Vidjeti djecu u kavezima, kao što smo vidjeli, vrlo je srceparajuće za sve nas. Znam da se u ovom trenutku moramo nadati da svi možemo ostati mirni”, rekao je guverner Inslee. Dodao je i da Trumpova administracija "namjerno pokušava stvoriti nervozu i strah” među obiteljima koje nemaju papire.

Inače, u posljednjih nekoliko godina u imigracijskom centru u Tahomi u kojem se nalazi oko tisuću i po migranata, bilo je više desetaka štrajkova glađu u kojima je sudjelovalo stotine migranata i to zbog žalbi na neadekvatnu prehranu, medicinsku skrb i druge stvari.

U SAD-u ima oko 11 milijuna ljudi bez pravovaljanog statusa, procjene su koje je objavio Pew Research Center.