SAD: Ponestaje nam opcija za Sjevernu Koreju

Home

SAD: Ponestaje nam opcija za Sjevernu Koreju


Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je da je u Vijeću sigurnosti UN-a urađeno sve što je moguće kako bi se zaustavio nuklearni program Sjeverne Koreje.

"Iscrpili smo skoro sve što Vijeće sigurnosti za sada može da uradi. Pokušavamo sve druge mogućnosti, ali je u igri mnogo vojnih opcija", rekla je ona za CNN, prenosi Tanjug.

Ona naglašava da je Vijeću sigurnosti UN-a ponestalo opcija za obuzdavanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje i da će stvar vjerovatno morati da predaju Pentagonu, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja ispalila je u petak još jedan projektil koji je preletio preko sjevernog dijela Japana te pao u Tihi okean  što je izazvalo osude  zemalja u regiji i potaknulo održavanje nove vanredne sjednice  Vijeća sigurnosti UN-a.

Projektil je letio blizu 3700 kilometara dosegavši maksimalni uspon od 770 kilometara, prema južnokorejskim izvorima.

'Praktičniji pritisak' na Pjongjang

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Južna Koreja dogovorile su se da će pojačati pritisak na Sjevernu Koreju, nakon zadnjega  pokusa s projektilom.

"Pjongjang će samo postati još izoliraniji i suočit će se s dodatnim ekonomskim pritiskom ako nastavi s provokacijama  i konačno kroči na put sloma", stoji u izjavi iz kancelarije južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina.

Moon i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se o "praktičnijem pritisku na Sjevernu Koreju", navodi se u izjavi iz Seula.

Vijeće sigurnosti nametnulo je nove sankcije Sjevernoj Koreji  zbog nuklearnog i balističkog programa u ponedjeljak, nakon sankcija prije pet sedmica za koje će očekuje da će ta zemlja izgubiti blizu milijardu dolara od 3 milijarde godišnjih prihoda od izvoza.

Izvor: Agencije

Topic
Objavio: Pon, 18/09/2017 - 07:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top