SAD: Rat sa S. Korejom izgledniji neko prije 10 godina

Home

SAD: Rat sa S. Korejom izgledniji neko prije 10 godina

Istaknuti zvaničnici američke nacionalne sigurnosti upozorili su da je mogućnost rata sa Sjevernom Korejom sada veća nego prije jedne decenije.

Na to su upozorili direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Herbert McMaster.

Oni smatraju da je moguće izbjeći sukob sa Sjevernom Korejom, istovremeno podržavajući oštru retoriku predsjednika Donalda Trumpa.

Pompeo i McMaster su istakli da SAD i njeni saveznici više ne mogu da priušte da stoje po strani dok Sjeverna Koreja nastavlja sa razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojovom glavom.

"Nismo bliži ratu nego prije sedmicu dana, ali smo bliži ratu nego što smo bili prije 10 godina", kazao je McMaster, navodeći da je Trumpova administracija, po pitanju Sjeverne Koreje, spremna i na vojnu opciju ako to bude bilo neophodno, prenosi AP.

Nastavak raketnih proba

Ipak, kako je naveo, SAD ulažu "veoma odlučne diplomatske napore", predvođene državnim sekretarom Rexom Tillersonom, što podrazumijeva i nove finansijske sankcije protiv Pjongjanga, da se lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un odvrati od daljih provokacija.

Pompeo je Kima nazvao "racionalnim" i opisao ga kao čovjeka koji reaguje na "štetne okolnosti".

On je rekao da ga ne bi iznenadilo da Sjeverna Koreja testira još jednu raketu, s obzirom na to da je u julu izvela dvije raketne probe.

"Prilično sam siguran da će (sjevernokorejski lider Kim Jong-un) nastaviti s naporima u cilju razvijanja svog raketnog programa, pa me ne bi iznenadila još jedna raketna proba", rekao je Pompeo za Fox News, podsjetivši da je Kim Jong-un prošlog mjeseca izveo dvije raketne probe, prenosi Reuters.

Retorika na relaciji SAD-Sjeverna Koreja je ovih dana zaoštrena, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump upozorio da su SAD spremne na vojnu akciju "ako Sjeverna Koreja postupi nerazumno", a Pjongjang zaprijetio raketnim napadom na Guam, američku teritoriju na Pacifiku.

Izvor: Agencije

Topic
Objavljeno: Pon, 14/08/2017 - 07:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top