SAD: "Rat sa Sjevernom Korejom izgledniji nego prije 10 godina"

Home

SAD: "Rat sa Sjevernom Korejom izgledniji nego prije 10 godina"


Direktor američke CIA-e Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD-a Herbert McMaster izjavili su da SAD i njihovi saveznici ne mogu više da stoje po strani dok Sjeverna Koreja nastavlja s razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojevom glavom.

Pompeo i McMaster su naveli da je vojni sukob sa Sjevernom Korejom moguće izbjeći, ali i upozorili da je mogućnost rata sada veća nego prije deset godina i podržali oštru retoriku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

McMaster je rekao da je Trumpova administracija spremna na vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine "veoma odlučan diplomatski napor", u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una od daljih provokacija.

"Nismo bliže ratu nego prije sedmicu dana, ali jesmo bliže ratu nego što smo bili prije deset godina", kazao je Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Upitan koliko ljudi treba da budu zabrinuti zbog eskalacije tenzija, Pompeo je rekao "da danas nema ničeg neposrednog" i da SAD imaju "prilično dobru ideju" o namjerama Sjeverne Koreje, ali je odbio da iznese detalje.

Šef CIA-e je opisao Kim Jong-una kao "racionalnog" i kao nekog ko reaguje na "loše okolnosti".

"Reakcija Sjeverne Koreje koju želimo da dobijemo je razumijevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje je dozvolilo (Kimu) da nastavi s razvojem programa naoružanja", naveo je Pompeo.

 

(Izvor: N1)

Topic
Objavio: Pon, 14/08/2017 - 08:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top