SAD šalje 500 vojnika u Litvaniju kao novi signal Rusiji

Sjedinjene Američke Države investirale su u Evropu kako bi se mogla suprotstaviti potencijalnoj ruskoj agresiji.

Sjedinjene Amwričke Države poslat će u oktobru pet stotina vojnika u Litvu na šest mjeseci, vraćajući se u baltičku regiju u koju su prvi put poslali snage nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Američka vojna prisutnost, dio šire misije NATO-a odvraćanja, trebala bi uvjeriti baltičke saveznice da američki predsjednik Donald Trump ostaje predan evropskom istočnom boku, usprkos nedavnim rezovima Pentagona koji se odnose na evropske odbrambene projekte, prenosi Aljazeera.

"Poruka je da američke snage mogu doći kada god i gdje god su potrebne...", rekao je litvanski ministar obrane Raimondas Karoblis, prenosi Hina.

Potencijalna ruska prjietnja

"SAD bira poboljšanje mobilnosti svojih vojnika nasuprot stalnoj prisutnosti", kazao je on za Reuters.

Sjedinjene Američke Države investirale su u Evropu kako bi se mogla suprotstaviti potencijalnoj ruskoj agresiji, ulažući u obuku, modernizaciju vojnih baza i skladištenje američke opreme, ali je Trump, također, pozvao saveznice da više izdvajaju za odbranu.

Moskva kaže da nema namjeru izvršiti invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO za destabilizaciju Evrope raspoređivanjem vojnika bliže granicama Rusije.