SAD šalje 55 miliona dolara pomoći Afganistanu

.
Smrtonosni zemljotres jačine 6,1 stepeni Richterove skale prošle sedmice je u Afganistanu usmrtio najmanje 1.150 ljudi, dok je više od 1.600 osoba povrijeđeno.

Sjedinjene Američke Države će poslati skoro 55 miliona dolara pomoći onima koji su pogođeni prošlosedmičnim zemljotresom u istočnom Afganistanu, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Dodatna hitna humanitarna pomoć ići će preko Američke agencije za međunarodni razvoj, rekao je visoki diplomata, dodavši da je time ukupna američka humanitarna pomoć u posljednjih godinu dana povećana na 774 miliona dolara, prenosi Anadolija.

Kritična pomoć

“Ova dodatna pomoć u slučaju katastrofe će stići do ljudi pogođenih zemljotresom i sadržavat će kritične elemente pomoći: materijal za sklonište, lonce za kuhanje, kante za prikupljanje i skladištenje vode, deke, solarne lampe, odjeću i druge predmete za domaćinstvo”, rekao je Blinken.

Dodao je da će, u okviru paketa pomoći, djelomično biti riješen problem snabdijevanja vodom te da će pomoć sadržavati sanitarije i higijenske potrepštine kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose vodom nakon ove prirodne katastrofe.

Smrtonosni zemljotres jačine 6,1 stepeni Richterove skale prošlog utorka je usmrtio najmanje 1.150 ljudi, dok je više od 1.600 osoba povrijeđeno.

U zemljotresu se srušilo gotovo 1.800 kuća.

 

Foto:Arhiv