SAD sankcionira ruske i kineske kompanije zbog S. Koreje

Home

SAD sankcionira ruske i kineske kompanije zbog S. Koreje

Sjedinjene Američke Države uvele su u utorak sankcije za 16 kineskih i ruskih kompanija i pojedinaca zbog podrške sjevernokorejskom režimu, sapćilo je američko Ministarstvo finansija.

"Neprihvatljivo je da pojedinci i kompanije u Kini, Rusiji i drugim zemljama omogućavaju Sjevernoj Koreji prihode koji se koriste za razvoj oružja masovnog uništenja i destabilizaciju regije", rekao je ministar finansija Steven Mnuchin.

Imovina tih kompanija i pojedinaca u SAD-u bit će zamrznuta, a američkim kompanijama i pojedincima bit će zabranjeno da posluju s njima.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je odobrilo sankcije ranije ovog mjeseca nakon posljednjih balističkih pokusa i sve više neprijateljskih izjava Pjongjanga.

"Poduzimamo akcije koje su u skladu sa sankcijama UN-a, kako bi pokazali da postoje posljedice za nepoštovanje sankcija i pružanje podrške Sjevernoj Koreji te kako bismo spriječili takve aktivnosti u budućnosti", istkanuo je Mnuchin.

SAD bi trebao "odmah ispraviti svoju grešku" nastalu uvođenjem unilateralnih sankcija kineskim kompanijama i pojedincima kako bi izbjegao da naudi bilateralnoj saradnji, saopćio je kasnije u utorak glasnogovornik kineske ambasade u SAD-u.

Upozorenje Pjongjanga

On je dodao da se Kina protivi unilateralnim sankcijama izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.

Pjongjang je u utorak upozorio Sjedinjene Američke Države da će se suočiti s oštrom kaznom ukoliko nastavi s održavanjem zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom, prenosi u utorak agencija dpa.

"Uslijedit će nemilosrdna osveta i kazna", zaprijetio je glasnogovornik sjevernokorejske vojske u izjavi za službenu novinsku agenciju KCNA.

Jedanaestodnevni vojni manevri SAD-a i Južne Koreje počeli su u ponedjeljak, uz pojačanu retoriku Sjeverne Koreje i Washingtona, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Topic
Objavito: Wed, 08/23/2017 - 07:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top