SAD traži od Evrope da preuzme svoje džihadiste

dzihad
Iz Sirije i Iraka u američke zatvore vraćeno 27 državljana SAD-a od kojih se deset suočava sa krivičnim gonjenjem

 

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je danas da su svi državljani te zemlje za koje je poznato da su navodno podržavali militante iz "Islamske države" i da su bili u zarobljeništvu opozicionih snaga u Siriji, vraćeni u matičnu državu.

U saopćenju se od Evrope traži da učini isto sa svojim državljanima koji su bili pristalice ove terorističke grupe.

Prema navodima u saopćenju, dvojica navodnih američkih pristalica "Islamske države" pojavila su se juče pred sudom u Floridi prema optužbama za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji.

U saopćenju se napominje da je iz Sirije i Iraka u američke zatvore vraćeno 27 državljana SAD od kojih se deset suočava sa krivičnim gonjenjem.

Još dvojica Amerikanaca suočila su se sa sličnim optužbama pred sudom u Minesoti i Vašingtonu 16. septembra.

Američko Ministarstvo pravosuđa traži i od drugih zemalja, posebno Zapadne Evrope da djeluju i navodi da će im biti pružena pomoć "da preuzmu odgovornost za svoje državljane koji su napustili svoju zemlju i uzeli oružje kako bi podržali vladavinu mržnje i netolerancije "Islamske države".

Evropljani čine petinu od 10.000 boraca "Islamske države" koji su u zarobljeništvu kod kurdskih milicija u Siriji, ali mnoge evropske države oklijevaju da preuzmu svoje državljane iz strahovanja od reagovanja javnosti.