SAD traži od njemačke vlade da pošalje vojnike u Siriju

Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Njemačke da podupre borbu protiv ostataka radikalne islamističke skupine Islamske države (IS) slanjem vojnika u pomoć Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na sjeveroistoku Sirije.

Posebni američki izaslanik za Siriju Džejm Džefri (James Jeffrey) želi da njemačka vlada pošalje vojne instruktore, stručnjake za logistiku i tehničare Bundesera.

Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike. Očekujem odgovor do kraja mjeseca - kazao je Džefri za novinsku agenciju dpa i "Welt am Sonntag". 

Američke oružane snage pomažu SDF-u koji čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. 

Podsjetimo, Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je u decembru povlačenje ukupno dvije hiljade američkih vojnika. Kasnije je promijenio mišljenje i kazao da će ih otprilike 400 ostati kako bi pomogli u stabilizaciji kurdske regije koja se proteže na obje strane iračko-sirijske granice, prenosi Dnevni avaz.

Otada SAD pokušava nagovoriti 80 saveznika u borbi protiv IS-a, uključujući Njemačku, da pošalju zamjenu za američke vojnike koji su se počeli povlačiti.

Izvor: