SAD zatvorile konzulat u Basri i zaprijetile Iranu odmazdom

Zbog rastućih i posebnih prijetnji te podstrekavanja na to da se napada naše osoblje i objekti u Iraku, naredio sam odgovarajuće privremeno preseljavanje našeg diplomatskog osoblja u Iraku

 Tijesno sarađujemo s našim partnerima u vladi i sigurnosnim snagama Iraka, kako bismo riješili ove prijetnje. Pozivamo sve strane zainteresirane za mir i stabilnost Iraka da snažno prenesu našu poruku Iranu o tome da je njihovo ponašanje neprihvatljivo - saopćio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

U posebnoj poruci za javnost on je naveo da su diplomatske misije SAD u Iraku u posljednjih nekoliko dana i sedmica izložene čestim direktnim i indirektnim napadima te za to optužio Iran.

Istakao je da su američki službenici u Iraku na meti Iranske revolucionarne garde te s tom formacijom povezanih iračkih paravojnih snaga. Prozvao je i komandanta jedinica Kuds, koje su udarna pesnica Iranske revolucionarne garde, Kasima Solejmanija odgovornim za napade.  

- Vladi Irana stavio sam do znanja da će SAD njih smatrati direktno odgovornim ukoliko se bilo kojem Amerikancu ili našim diplomatskim misijama u Iraku ili drugdje učini bilo kakvo zlo od počinilaca - iranskih snaga ili paravojnih ili sličnih formacija koje su povezane s Iranom. Jasno sam istakao da Iran treba znati da će SAD odmah i adekvatno odgovoriti na takve napade - poručio je Pompeo.

On je objavio i da je konzulat u Basri do daljnjeg zatvoren, a da će konzularne poslove obavljati Ambasada u Bagdadu.    

- SAD ostaju opredijeljene u pomoći stanovnicima Iraka i toj zemlji - istaknuto je u posebnoj objavi Stejt departmenta.