Sada je službeno: HDZ je opljačkao državu

.

 

DANAŠNJA odluka Vrhovnog suda konačno ukida svaki manevarski prostor za izvrdavanje činjenice koja je već godinama poznata i očita svim građanima Republike Hrvatske: HDZ je lopovska stranka koja je opljačkala državu.

Vrhovni sud je danas djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

>> Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu, HDZ osuđen za Fimi mediju

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, ali i te stranke koja će uz 3.5 milijuna kuna kazne državi morati vratiti i 14.6 milijuna kuna nepripadne koristi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici.

HDZ mora platiti novčanu kaznu od tri i pol milijuna kuna

HDZ je osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14.6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna.

Za kaznu HDZ-u Vrhovni sud je ocijenio da je riječ o vodećoj parlamentarnoj stranci koja zbog većeg broja članstva, ali i broja zastupnika ima značajne prihode. "Stoga plaćanje izrečene novčane kazne neće dovesti u pitanje egzistenciju pravne osobe te će se postići svrha kažnjavanja", zaključio je najviši sud u pravomoćnoj presudi.

Čak ni poslovično nesposobno i političkim i inim utjecajima podložno hrvatsko pravosuđe nije moglo ignorirati činjenicu koju svi u Hrvatskoj znaju. 

Dakle, i službeno je: Hrvatskom vlada stranka osuđena za pljačku Hrvatske! 

Svi koji su govorili da je HDZ zločinačka organizacija bili su u pravu

Svi se sjećamo kako su HDZ-ovci godinama objašnjavali da oni ništa nisu znali o organiziranoj pljački u režiji vlastite stranke, a aktualni predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković također je s gnušanjem odbacivao povezanost onog i ovog HDZ-a, kao da to nije jedan te isti HDZ. Za Plenkovića je njegov HDZ bio “novi HDZ”, ali za Vrhovni sud je sve to jedan HDZ i HDZ je sada konačno, na najvišoj instanci, osuđen za pljačku države u aferi Fimi media. 

Sjećamo se i da je policija privodila građane kada bi doviknuli Plenkoviću i ekipi “HDZ lopovi!”, kao i koliko su glumljenog bijesa HDZ-ovci prosipali u saboru i medijima kada bi ih netko iz opozicije nazvao “zločinačkom organizacijom”. Sada su osuđeni kao organizacija koja je počinila zločin pljačke države, ne mogu se više žaliti kada ih se nazove zločinačkom organizacijom. 

Odluka Vrhovnog suda stoga je i zadovoljština svima koji godinama javno upozoravaju da je HDZ kriminalan, sada je to potvrdio i najviši sud u RH. Dosta je bilo laganja oko toga. 

HDZ neće pretrpjeti veću političku štetu

Sve to ne znači da će HDZ nužno pretrpjeti nekakvu veliku političku štetu ili izgubiti podržavatelje (pa oni baš zato i glasaju za HDZ!), kamoli da će netko iz HDZ-a ponuditi ostavku ili se ispričati, ali je ipak pozitivno što presuda Vrhovnog suda ukida jedan sloj licemjerja i kamuflaže s političke scene u Hrvatskoj.

Na vlasti je stranka osuđena za pljačku države. Crno na bijelo. Izvan svake sumnje. Ali i stranka koja je legitimno i legalno pobijedila na izborima, unatoč višegodišnjem suđenju i činjenici da su svima poznate kriminalne navade HDZ-a. To mnogo toga otkriva ne samo o HDZ-u nego i o cijelom hrvatskom društvu, kao i svim građanima Hrvatske.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Foto: HDZ