Muriz Memić: Sada znamo ko je vođa zločinačke organizacije

Na današnjem nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju Dženan Memić prikazana je rekonstrukcija od 14. juna 2016. godine iz Velike aleje, a na okolnosti događaja od 8. februara 2016. godine kada je stradao Memić pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Na današnjem nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju Dženan Memić prikazana je rekonstrukcija od 14. juna 2016. godine iz Velike aleje, a na okolnosti događaja od 8. februara 2016. godine kada je stradao Memić pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Rekonstrukciji je prisustvovalo četvero tužilaca Tužilaštva KS, a osumnjičene (u tom trenutku op.a.) Vasviju Sejdović i Ljubu Seferovića, kao i oštećenu Alisu Mutap najviše je ispitivao tužilac Sead Kreštalica. Rekonstrukciji su prisustvovali i vještaci saobraćajne i medicinske struke, kao i balistike, piše Patria.

U toku prikazivanja snimka reagirao je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović sa riječima: „Ovo nije rekonstrukcija već iskaz svjedoka“.

Advokat Rusmir Karkin je kazao: “To prigovorite tužiocu, a ne meni.”

Kreštalica je od Sejdović tražio da pokaže mjesto gdje je Ljubo navodno udario Dženana Memića, a nakon što je pokazala mjesto tužilac je navodio na drugu lokaciju. Isto je pokušavala i tužiteljica Ivana Petković koja je prešla u Tužilaštvo BiH u avgustu 2016. godine.

Sejdović je kazala da je Ljubo bio pijan tu noć, a da se u kombiju nalazilo i njihovo šestero djece. Sejdović je rekla da na cesti nije bilo „cure“ i da je nije vidjela na zemlji.

Ona je pokazala šta je bilo na kombiju razbijeno, odnosno oštećeno nakon udara. Navela je i da se Ljubo nije zaustavio, već je produžio dalje velikom brzinom, a da mu je ona rekla da je nekoga udario. Potvrdila je da nije vidjela koliko je bilo odbačeno tijelo mladića. Ona je tokom rekonstrukcije namjestila lutke koje su predstavljale Dženana i Alisu i to tako da je među njima razmak skoro dva metra. Također, Sejdović je navela da je momak udaren na lijevoj strani aleje.

Ona je također rekla da je Ljubo popravljao kombi čekićem, a da je isti dan udario i zadnjim dijelom kombija u ogradu jedne firme.

Karkin je u nekoliko navrata tražio da se zaustavi snimak, te je kazao da Sejdović ne pokazuje mjesto za koje Tužilaštvo tvrdi da je mjesto udara.

Ona tvrdi da „niko nije udario curu.“

Na pitanje tužilaca šta je Dženan imao na sebi tu noć, Sejdović je kazala bijele farmerice i bijelu majicu. Podsjećamo, Dženanova odjeća je ranije prikazana na suđenju. Na sebi je imao farmerke plave boje, tamni džemper i plavu jaknu.

Kreštalica je od Ljube Seferovića tokom rekonstrukcije tražio da pokaže oštećenja na kombiju, da opiše kako ih je i gdje popravljao. Ljubo je kazao da je samo osjetio udar i da je mislio da je udario u drvo.

– Žena mi je rekla da sam udario pješaka. Nisam siguran u šta sam udario – kazao je Ljubo.

Rekao je da je bio pod dejstvom alkohola i da su u kombiju bila i djeca.

On je naveo da je bilo 22:30 kada je naišao Velikom alejom, a da se kretao brzinom od 40 do 50 km na sat. Kazao je da je pogledao na retrovizor i vidio da neko leži na lijevoj strani. Naveo je da je bila oštećena šoferšajbna, štok, žmigavac i da je samo popravljao oštećenja i to samo „kitujući“ oštećenja. Potvrdio je da nije ništa ispravljao, iako je Vasvija rekla da je koristio čekić.

Ljubo je potvrdio i da su radila oba svjetla, odnosno da su sijalice bile čitave nakon navodnog udara.

Tokom rekonstrukcije se čuje i kada tužilac Kreštalica govori tužiocu Merisu Ćati (napustio Tužilaštvo KS u aprilu 2018. godine) da Ljubo ne zna tačno mjesto kontakta.

Kada je počeo dio snimka u kojem se pojavljuje Alisa Mutap, reagirao je advokat Karkin navodeći da je tužilac Kreštalica potvrdio da je bila i prva rekonstrukcija događaja. Tužilac Mladen Furtula kazao je da rekonstrukcija jeste provedena, ali da nema videosnimka niti izvještaja.

Mutap je tokom rekonstrukcije potvrdila da su ona i Dženan kretali jedno pored drugog desnom stranom.

– Dodirivali smo se ramenima, bila je tišina, radila je rasvjeta – kazala je Mutap.

Ona je rekla da se naknadno sjetila „policajca koji je rekao da će sve biti dobro“.

Ona je također odbila mogućnost da su se kretali sredinom ceste, s obzirom da joj je kontejner orijentacija. Ona je čak i namjestila lutke na desnoj strani ceste s tim da se ona kretala uz sami rub desnog dijela asfalta.

Time je još čudnije kako je moguće da je vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević u svom nalazu naveo da su se oštećeni kretali „sredinom ceste sa razmakom među njima“ iako je i sam čuo tokom rekonstrukcije izjavu Alise Mutap.

Advokat Feraget: Ovo nije rekonstrukcija, već konstrukcija

Nakon održanog ročišta otac ubijenog mladića Muriz Memić nije krio ogorčenje.

– Sada znamo ko je vođa zločinačke organizacije,a to je Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS, a jataci su joj Sead Kreštalica, Furtula, Amina Ruždić, Ćato sada već bivši…Kreštalica navodi na mjesto da pokažu, ali neće Vasvija ni Ljubo.

Memić tvrdi i da je razlog prekidanja snimka na kojem fali i po nekoliko minuta navođenje osumnjičenih da daju iskaz koji odgovara Tužilaštvu KS.

– Saobraćajne nesreće nije bilo. Kriminalna banda postoji, to je Kantonalno tužilaštvo i ja neću stati. Samo im mogu poručiti da ću ja izdržati. Na ovoj cijeloj rekonstrukciji samo je Alisa govorila istinu. Ona zna kuda su se kretali, zna ko je iskočio iza drveta i udario Dženana. Alisa zna, ona je saučesnik. Ona je sve rekla na prvoj rekonstrukciji. Ona je rađena za ubistvo i zato su je sakrili. Ovo je 21. vijek čuj nema snimaka, niko nije fotografisao. Glavni dokazi su sakriveni – kazao je Memić.

Memić je napomenuo da je podnio krivičnu prijavu protiv Kreštalice te mu nije jasno zašto i dalje vodi postupak. Također je poručio da je ovaj slučaj kraj za Dalidu Burzić u bh. pravosuđu.

Advokat Feraget napomenuo je da je rekonstrukcija izvršena 14. juna, a da se istraga za ubistvo vodila sve do 24. juna 2016. godine.

– Kako je moguće da se radi onda rekonstrukcija za saobraćajnu nesreću – pita Feraget.

Tri ročišta u julu

Advokat Karkin kazao je da želi pročitati dijelove izvještaja Ad hoc komisije u slučaju Dženan Memić, ali da to danas nije u stanju učiniti zbog umora i posta. On je naveo i da će Sudu predati listu materijalnih dokaza koje želi uložiti. Sud je zakazao tri ročišta u mjesecu julu i to 2., 4. i 12. jula.