SAD:Učenici se počinju vraćati u škole unatoč epidemiji

skola
Djeca u nekoliko američkih saveznih država vratit će se u školeske klupe, pa i ondje gdje je koronavirus još aktivno prisutan, ali se karantin već morao uvesti nakon pojave bolesti među učenicima.

 

U Sjedinjenim Državama školske ustanove u načelu počinju s radom tokom cijelog avgusta, ali su nastale podjele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji. Veći gradovi, među kojima i Chicago, Houston, Los Angeles i Miami, odlučili su se zasad za online nastavu.

Guverner savezne države New York, koja je proljetos bila žarište epidemije, ali je uspjela ograničiti njeno širenje, rekao je u petak da škole mogu početi s radom na područjima gdje je stopa pozitivnih na testiranju ispod 5 posto, a glavnina te savezne države je danas na oko 1 posto.

No grad New York, koji je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u sedmici, još nije potvrdio kako će nastava izgledati u septembru za 1,1 milion učenika u tom gradu.

S druge strane, guverneri republikanskih saveznih država traže da se svi učenici vrate u učionice, u skladu sa stajalištem Donalda Trumpa.

Tako su odlučili Mississippi, Georgia, Tennessee i Indiana, gdje je školska godina počela prošle i ove sedmice. Ondje se epidemija stabilizirala krajem jula i početkom avgusta, ali na veoma visokoj razini. Te su države još daleko od toga da smanje velik broj zaraženih i umrlih.