U osmoj deceniji svoga života Šaha Melkić zapostila je 76. Ramazan

Šaha Melkić jedna je od najstarijih mještanki bužimskog džemata Varoška Rijeka. Od svoje sedme godine nije propustila ni jedan post, niti namaz. Svakodnevno ova starica odlazi na namaz u džamiju, pješačeći i do sat vremena, i to samo u jednom pravcu. S obzirom da Šaha ima 83 godine, ovaj za nju svojevrsni podvig, svakako je za pohvalu.

U osmoj deceniji svog života Šaha Melkić, zapostila je 76. Ramazan. Najdraži joj je to mjesec kojeg sa nestrpljenjem i posebnom radošću isčekuje svake godine. Ramazanske dane provodi u postu i molitvi, većinu vremena u džamiji, gdje smo je i zatekli.

Ramazan, kaže, svake godine sa nestrpljenjem čeka ali i otkriva nam da osim ramazanskih, posti i druge dane u godini.

Mnogo je toga zanimljivog što nam je ispričala ova 83-godišnja starica. Iako vremešna, ništa ne ništa ne zaboravlja i svega se sjeća.

Iako su godine ostavile traga, ona svakog dana odlazi na namaz u džamiju pješačeći čak sat vremena u samo jednom pravcu kako bi na vrijeme stigla obaviti svoju vjersku dužnost. I nikad  joj nije teško.

Dobrota, milost i vjera u Boga, su je držali u životu svih ovih godina i osim toga nema šta za dodati.  Baš kako smo je i zatekli vedru i u dovi, takvu smo je i napustili . Poželjeli smo joj ono što i ona nama, još mnogo godina provedenih u  zdravlju , a upravo je zdravlje kaže nam Šaha, najveće bogatstvo  i nagrada čovjeku.