Saladin Džabić na golmanskom kampu Asmira Begovića

.
Mladi talentovani golman Podgrmeča Saladin Džabić svakim danom pokazuje da je veliki golmanski potencijal.

Proteklog vikenda boravio je na Akademiji Asmir Begović, a grad Bihać je bio domaćin trening kampa za golmane.

Već petu godinu zaredom golmanska Akademija Asmir Begović, koju je naš nekadašnji reprezentativni golman i trenutni član Evertona pokrenuo u Sarajevu, a koja svoje ispostave ima i u Engleskoj i Njemačkoj, organizuje ljetne kampove za perspektivne mlade vratare.

Cilj turneje je da mladim čuvarima mreže omogući učešće u kampovima organizacijom treninga u njihovim gradovima. Učesnici su i raniji polaznici kampova Akademije Asmir Begović koji im se uvijek rado vraćaju, ali i oni kojima je dolazak na kamp prvi susret sa golmanskim pozivom.

Ovakvim načinom rada Akademija Asmir Begović već je iznjedrila brojne talente. Naime, za njihove članove već se čulo u domaćim klubovima, ali i među svjetskim skautima.

“Naša zemlja je stvarno nepresušni izvor talenta, ali isto tako smo svjesni da mnogi klubovi u našoj zemlji ne mogu priuštiti kvalitetan trenerski kadar za golmane, pogotovo u omladinskim kategorijama. Mladi golmani često rade bez trenera, odnosno bez specijalizovanih treninga. Nadamo se da ćemo im ovako pružiti priliku da vide svoje mogućnosti, usmjeriti ih prema napretku, ali i razviti odnose s klubovima i lokalnom zajednicom kako bi unaprijedili uslove za golmanske treninge u svim sredinama u BiH”, kazao je Begović.

Akademija Asmir Begović je projekat ljetnih kampova za golmane pokrenula 2018. godine. Od tada, kroz različite forme specijalizovanog golmanskog treninga, prošlo je više od 500 dječaka i djevojčica u više gradova Bosne i Hercegovine, Njemačke i Velike Britanije.

Sa polaznicima su do sada radili neki od najboljih golmanskih trenera u Bosni i Hercegovini, a tako planiraju da nastave da rade i u budućnosti.