Šalje li Kurti vojsku na granicu: Moj prethodnik je obećao da neće, ali granica se mora sačuvati

,
Premijer Kosova Albin Kurti je kazao kako unilateralna predanost NATO-u njegovog prethodnika ne dopušta Kosovskim sigurnosnim snagama (KSF) ulazak na sjever, ali je dodao kako granica mora biti zaštićena.

 

Bivši premijer Kosova Hashim Thaci, sada zatvoren u Haagu kao osumnjičenik za ratne zločine, obećao je 2013. da neće slati KSF na sjever bez koordinacije s NATO-om.

Kurti je ocijenio da je to opredjeljenje ostavilo vakuum na sjeveru Kosova, stoga, kako kaže, pojačavaju saradnju s međunarodnim saveznicima.

"Naša budnost i spremnost za sjever je dokazana od prvog dana naše Vlade. Unilateralna predanost NATO-u jednog od mojih prethodnika ne dopušta KSF-u da uđe na sjever, ali naša granica mora biti zaštićena. Ovaj vakum koji postoji mora se popuniti i za to povećavamo suradnju s našim međunarodnim saveznicima, a to su trupe KFOR-a. Srbija treba biti međunarodno kažnjena jer je svaki put kada nije kažnjena ponavljala zločine, rekao je Kurti na skupštini svoje stranke "Samoopredjeljenje".

Premijer Kosova je naveo da činjenice već dokazuju da Srbija sponzorira terorizam na sjeveru.

"Od nedjelje više ništa nije isto. Činjenice su izašle na vidjelo i dokazano je da Srbija sponzorira terorizam na sjeveru. Pokazalo se da su na čelu te organizacije ljudi koji su pod sankcijama SAD-a i bliski Vučiću. Dokumenti i streljivo koji su pronađeni dokazali su pečat srpske države koji je pokazao porijeklo ovog napada", dodao je Kurti.

Kurti je pozvao međunarodne saveznike da organizacije "Civilna obrana" i "Sjeverna brigada" proglase teroristima, što je odluka koju je Vlada Kosova donijela u junu. Dodao je da "oni koji su se tokom napada odšuljali u planinu u Srbiji" trebaju biti što prije izručeni Kosovu.